Przepisu na taki hit jak chlebek bananowy z pewnością nie może zabraknąć w żadnym dobrym zbiorze przepisów. Jeśli jeszcze nie masz go w swojej, pożycz ten i bądź pewien, że będzie pasował.
1 porcja zawiera.
- 194 kcal
- 18 g węglowodanów
- 10 g tłuszczów
- 8 g białka
Na 15 porcji
- 200 g płatków owsianych
- 50 g białka waniliowego
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 50 g daktyli
- 50 g orzeszków ziemnych
- 4 banany
- 200 ml mleka
- 50 g oleju kokosowego
- 100 g masła orzechowego
- 20 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie
-
Najpierw wymieszaj wszystkie suche składniki - płatki owsiane, białko w proszku, proszek do pieczenia, cynamon, posiekane daktyle i orzeszki ziemne.
-
W blenderze zmiksuj banany z mlekiem, olejem kokosowym i masłem orzechowym.
-
Dodaj mieszankę bananową do suchych składników w misce i uformuj ciasto. Wlać do formy do pieczenia o wymiarach 12 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30‑40 minut; krótko mówiąc, do momentu, dopóki się ciasto przestanie lepić do patyczka.
-
Podczas serwowania nigdy nie zapomnij o dobrej warstwie ulubionego masła orzechowego. Udostępniając na Instagramie, pamiętaj o hashtagu #vilgainprzepisy.