Makaron bolognese bez mięsa, a mimo to równie smaczny - potwierdzone przez 10/10 niewegetarian. W dodatku zrobiony ze składników, które najprawdopodobniej masz teraz w domu. Masz ochotę na szybki lunch, który syci i dostarcza organizmowi (między innymi) sporą dawkę błonnika?
1 porcja zawiera.
- 378 kcal
- 64 g węglowodanów
- 4,4 g tłuszczów
- 16,7 g białka
Na 2 porcje
- 40 g marchewki
- 50 g cukini
- 25 g czerwonej papryki
- 50 g zielonej soczewicy
- 125 g przecieru pomidorowego
- 3 pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 g oleju
- spaghetti
- sól
- bazylia
- 10 g sera Grana Padano
Przygotowanie
-
Drobno posiekaj marchewkę, cukinię i paprykę.
-
Na głębszej patelni podsmaż cebulę na oleju, a po chwili dodaj drobno pokrojoną marchewkę, cukinię i paprykę. Podsmaż krótko i dodaj czosnek.
-
Dodaj pokrojone i obrane pomidory, umytą soczewicę, przecier pomidorowy i zalej wodą. Przykryj i duś, mieszając od czasu do czasu i dolewając wody, przez około godzinę lub do momentu, aż soczewica będzie miękka. Pod koniec dopraw solą i posiekaną świeżą bazylią.
-
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją i wymieszaj go z sosem. Jeśli przygotowujesz dwie porcje i nie zamierzasz zjeść drugiej od razu, wymieszaj makaron z sosem następnego dnia - lub ugotuj makaron na świeżo następnego dnia.
-
Na koniec posyp serem (jeśli chcesz wersję wegańską, nie dodawaj sera lub użyj warzywnej alternatywy), udekoruj bazylią i podawaj.
-
Nie zapomnij oznaczyć zdjęć #vilgainprzepisy:)