Domowa granola jest łatwa w przygotowaniu. Zaletą jest to, że można tworzyć mnóstwo kombinacji, więc za każdym razem będzie smakować inaczej. Tym razem zdecydowaliśmy się na połączenie malin, pistacji i czekolady. Miód sprawia, że jest chrupiący i słodki, podczas gdy maliny zapewniają lekką kwaskowatość. Ostateczny smak dopełnia subtelna gorycz ciemnej czekolady. Granola to świetny pomysł na prezent, który nie będzie zbyt drogi, a jednocześnie idealnie trafi w gust obdarowanej osoby.
1 porcja zawiera.
- 149 kcal
- 14 g węglowodanów
- 9 g tłuszczów
- 4 g białka
Na 10 porcji
- 130 g płatków owsianych
- 10 g nasion dyni
- 10 g nasion słonecznika
- 80 g pistacji
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 10 g liofilizowanych malin
- 40 g miodu
- 25 g oleju kokosowego
- 15 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie
-
W misce wymieszaj płatki owsiane z pestkami dyni i słonecznika, cynamonem, grubo posiekanymi pistacjami i jedną trzecią liofilizowanych malin (pokruszonych na małe kawałki).
-
W innej misce rozpuść olej kokosowy i wymieszaj go z miodem. Wlej mieszaninę do miski z płatkami owsianymi i wszystko dobrze wymieszaj.
-
Wsyp granolę do formy do pieczenia, która została wcześniej wyłożona papierem do pieczenia.
-
Piecz przez 10 minut, a następnie wymieszaj granolę i piecz przez kolejne 10 do 15 minut, aż lekko się zarumieni. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a na koniec dodaj czekoladę i pozostałe maliny.
-
Daj nam znać pod #vilgain jak ulepszyłaś swoją granolę :)