Kuchnia meksykańska 🇲🇽
- Kuchnia meksykańska (3) Reset Kuchnia meksykańska
- Kuchnia amerykańska (2)
- Kuchnia azjatycka (10)
- Kuchnia grecka (1)
- Kuchnia włoska (5)
Charakterystyka kuchni meksykańskiej
Kuchnia meksykańska ma długą historię, sięgającą tysięcy lat wstecz do pierwotnych mieszkańców tak zwanej Mezoameryki. Podstawą kuchni zawsze była kukurydza, warzywa (pomidory, różne rodzaje fasoli i papryki), a wśród owoców - awokado. W trakcie kolonizacji tradycyjne potrawy zostały wzbogacone m.in. o pszenicę, ryż, wołowinę, wieprzowinę i ser.
Podstawą większości dań są tortille, placki kukurydziane lub pszenne, z których przyrządza się tacos (mniejszą tortillę z nadzieniem), burritos (zawijaną tortillę z nadzieniem, zwykle zapiekaną), quesadillas (złożoną tortillę nadziewaną serem) lub nachos (trójkątne chipsy z tortilli).
Kolejnym typowym elementem są sosy, dla których popularna jest nazwa salsa. Podstawą sosów są zwykle warzywa, ale owoce nie są wyjątkiem, zwykle w towarzystwie chili i innych ziół, aby zapewnić charakterystyczny smak. Salsa jest używana do przyprawiania potraw lub jako dip. Niektóre z najbardziej znanych meksykańskich sosów to salsa roja (pikantny czerwony sos), salsa verde (łagodniejszy zielony sos), guacamole (sos z awokado) i pico de gallo (sos/sałatka z drobno posiekanych pomidorów i cebuli).
Kuchnia meksykańska jest popularna ze względu na różnorodność kolorów i smaków. Możesz wybierać spośród przepisów na typowe dania kuchni meksykańskiej, a także dania inspirowane kuchnią meksykańską. Niektóre z najpopularniejszych przepisów obejmują wołowinę chilli con carne, quesadillę z kurczaka z cheddarem, domowe chipsy tortilla lub meksykańską zupę wołową.