Vilgain Prebiotyczna polewa niskocukrowa – Solony karmel – gęsta polewa miodowa, o niskiej zawartości cukru, bez sztucznych słodzików

Vilgain Prebiotyczna polewa niskocukrowa – Solony karmel – gęsta polewa miodowa, o niskiej zawartości cukru, bez sztucznych słodzików
Słodzone bezkalorycznym słodzikiem ze stewii
Większość polew o niskiej zawartości cukru wykorzystuje maltitol lub sukralozę jako substancje słodzące, które mogą powodować różne dolegliwości dla organizmu. W naszej polewie znajdziesz wyłącznie słodzik ze stewii, który jest powszechnie uważany za bezpieczną substancję pochodzenia naturalnego. Glikozydy stewiolowe są 200‑300 razy słodsze od cukru i nie wpływają na poziom cukru we krwi.
✅ Glikozydy stewiolowe | ❌ Sukraloza | ❌Maltitol |
Bezpieczeństwo |
Bezpieczeństwo |
Bezpieczeństwo |
Brak wpływu na insulinooporność | Możliwy negatywny wpływ na insulinooporność | Możliwy negatywny wpływ na insulinooporność |
Słodycz |
Słodycz |
Słodycz |
200‑300 razy słodszy niż cukier | 600 razy słodszy niż cukier | 70‑90% słodyczy cukru |
Mikrobiom |
Mikrobiom |
Mikrobiom |
Nie wpływa negatywnie na mikrobiom | Możliwy negatywny wpływ na mikrobiom | Nie ma negatywnego wpływu na mikrobiom |
Zaburzenia trawienia |
Zaburzenia trawienia |
Zaburzenia trawienia |
Brak naukowo udokumentowanych trudności | U osób nadwrażliwych na sukralozę może ona powodować bóle brzucha. | Może powodować wzdęcia, rozstrój żołądka lub biegunkę. |
Vilgain Prebiotic Topping o niskiej zawartości cukru w porównaniu do konkurencji
Vilgain Prebiotic Topping Low Sugar | Zwykła polewa | Popularne niskokaloryczne dodatki |
Główny składnik |
Główny składnik |
Główny składnik |
Błonnik z tapioki | Syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy | Woda |
Kalorie (na 100 g) |
Kalorie (na 100 g) |
Kalorie (na 100 g) |
134 - 160 kcal | 260 kcal | 9 kcal |
Słodziki |
Słodziki |
Słodziki |
Naturalny słodzik ze stewii | Syrop kukurydziany, cukier i fruktoza | Sztuczne substancje słodzące maltitol, sukraloza i erytrytol |
Zawartość błonnika |
Zawartość błonnika |
Zawartość błonnika |
Ponad 79% | Producent nie określa | Producent nie określa |
Aromata |
Aromata |
Aromata |
Naturalne aromaty | Sztuczne aromaty | Sztuczne aromaty |
Dodatkowe sztuczne substancje |
Dodatkowe sztuczne substancje |
Dodatkowe sztuczne substancje |
Brak dodatkowych sztucznych substancji | Guma ksantanowa | Konserwant sorbinian potasu |
Składniki
Błonnik z tapioki 92%, naturalny aromatyzowany karmel 4%, woda, naturalny aromat waniliowy, sól himalajska 0,4%, organiczny syrop karmelowy (cukier, woda) 0,25%, substancja słodząca: glikozydy stewiolowe.
Ostrzeżenie dla alergików: może zawierać śladowe ilości orzeszków ziemnych, innych orzechów i mleka.
Tabele kaloryczne
100 g | 25 g | |
Wartość energetyczna | 649 kJ / 160 kcal | 162 kJ / 40 kcal |
Tłuszcz | 0 g | 0 g |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0 g | 0 g |
Węglowodany | 7,5 g | 1,9 g |
- w tym cukry | 1,4 g | 0,3 g |
Błonnik | 65 g | 16,3 g |
Białko | 0 g | 0 g |
Sól | 0,4 g | 0,1 g |
Uwaga
- Żywność zawierająca substancje słodzące.
- Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu.
- Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.
- Vilgain s.r.o., Smetanova 1022/19, 602 00 Brno, Czechy, NIP 29269555.