Gofry można jeść na milion sposobów, ale nam najbardziej smakują te, które oprócz miękkiego ciasta oferują korzyści zdrowotne. Dlatego tym razem sięgnęliśmy po gofry kefirowe. Całość uzupełniliśmy naszymi nowymi toppingami prebiotycznymi o wysokiej zawartości błonnika, które wspomagają trawienie, mikrobiom i zwiększają sytość posiłków. Zapraszamy więc do spróbowania!
1 porcja zawiera.
- 379 kcal
- 45 g węglowodanów
- 17 g tłuszczów
- 12 g białka
Na 4 porcje
- 250 g kefiru
- 200 g gładkiej mąki
- 2 łyżki cukieru trzcinowego
- 50 g ghee
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- czekoladowa polewa prebiotyczna
- owoce
- skyr
Przygotowanie
-
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli.
-
W innej misce ubij jajka, dodaj kefir, roztopione ghee i ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszaj.
-
Stopniowo mieszaj mieszaninę kefiru z suchymi składnikami, pozwalając na uformowanie gładkiego ciasta bez grudek.
-
Rozgrzej gofrownicę i posmaruj ją lekko olejem lub masłem.
-
Wlej wystarczającą ilość ciasta na każdą część gofrownicy, zamknij i piecz do uzyskania złotego koloru, zwykle 3‑5 minut, w zależności od gofrownicy.
-
Gotowe gofry podawaj natychmiast, najlepiej ze świeżymi owocami, polewą i skyr.