Judasz to jedno z tradycyjnych ciast wielkanocnych, przypominające linę, na której powiesił się Judasz. Powinny być podawane w Wielki Czwartek. Przyjdź i spróbuj naszej lżejszej wersji z twarogu. Gwarantujemy, że będą pyszne, a także zapewnią sporą dawkę białka.
1 porcja zawiera.
- 352 kcal
- 40 g węglowodanów
- 15 g tłuszczów
- 16,6 g białka
Na 4 porcje
- 1 jajko
- 1 opakowanie grudkowatego twarożku
- 30 g oleju kokosowego
- 150 g gładkiej mąki
- 2 szczypty soli
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 20 g ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie
-
Przygotuj wszystkie składniki. -
Do miski włoż twaróg w grudkach (w przypadku twarogu w grudkach potrzeba po prostu znacznie mniej mąki), jajko, cukier, roztopiony olej i suche składniki.
-
Wszystko dobrze zagnieść ręcznie, aby uzyskać zwarte, nieklejące się ciasto. Nie ugniataj długo, im dłużej ciasto będzie ugniatane, tym więcej mąki trzeba będzie dodać.
-
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na kształt walca i podziel na 4 równe części.
-
Każdą część zwiń w węża i skręć w różne kształty. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj jajkiem. Piecz w temperaturze 180°C przez 25‑30 minut.
-
Po ostygnięciu posmaruj masłem, dżemem lub polać naszą pyszną polewą truskawkową. Smacznego.