1 porcja zawiera.
- 303 kcal
- 30,6 g węglowodanów
- 14,6 g tłuszczów
- 12,4 g białka
Na 4 porcje
- 80 g herbatników pełnoziarnistych
- 20 g ghee
- 250 g mrożonych owoców leśnych
- 1 łyżka cukieru trzcinowego
- woda
- 100 g ricotta
- 250 g niskotłuszczowego twarogu
- 125 g kwaśnej śmietany
- 20 g cukieru trzcinowego
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie
-
Najpierw przygotuj krem: po prostu wymieszaj ricottę, tubkę twarogu i śmietanę. Dodaj sok z cytryny i posłodź. Odstaw na bok.
-
Następnie przygotuj sos owocowy. Mrożone owoce leśne umieść w garnku, zalej niewielką ilością wody. Posłodź, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż zgęstnieje.
-
W międzyczasie zacznijmy warstwę herbatników: zmiksuj pełnoziarniste herbatniki na gładką masę i dokładnie wymieszaj je z roztopionym masłem ghee.
-
Dalej jest już łatwo: naprzemiennie układaj warstwy ciasteczek i kremu w słoikach po maśle orzechowym (które prawdopodobnie masz w domu). Na koniec ułóż warstwę owoców i udekoruj listkiem mięty. Pozostaw do schłodzenia w lodówce. Deser najlepiej smakuje następnego dnia, gdy smaki dobrze się połączą.