Czy jest na świecie osoba, która nie uwielbia knedlików z serem? Nie sądzimy! To obowiązkowe czeskie danie!
Wypróbuj te z mąki owsianej i uwierz mi, nie będziesz żałować. A jeśli nie masz mąki owsianej, nie martw się. Nawet zmielone płatki owsiane wystarczą.
1 porcja zawiera.
- 370 kcal
- 40 g węglowodanów
- 14 g tłuszczów
- 18 g białka
Na 3 porcje
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 120 g mąki owsianej
- łyżeczka Erytrytolu i stewii
- 12 śliwek
- 150 g kwaśnej śmietany
- Erytrytol i stewia
- cynamon
Przygotowanie
-
-
Wymieszaj twaróg, jajko, słodzik i mąkę owsianą na gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, możesz dodać trochę więcej mąki, ale nie przesadzaj, aby knedle nie stały się sztywne. Włóż przygotowane ciasto do lodówki, aby przez chwilę odpoczęło. -
Podziel pozostałe ciasto na 12 kawałków i zawiń śliwkę w każdy kawałek. -
W dużym garnku zagotuj wodę, wrzuć do niej przygotowane knedle i mieszaj łyżką, aby nie przyklejiły się do dna. -
Gotuj knedle, dopóki nie wypłyną na powierzchnię. Następnie wyjmij je z wody.
-
Gotowe knedliky podawaj z kwaśną śmietaną osłodzoną do smaku słodzikiem i posypaną cynamonem. Smacznego!
-