Impreza przed Tobą i nie wiesz co przygotować? Nie chcesz skończyć z klasycznymi ślimakami na pizzy? Zanim zaczniesz gorączkowo kupować chipsy i inne przekąski, które nie przyniosą Twojemu ciału nic dobrego, wypróbuj ten Pull Apart Bread. To proste i szybkie danie, do którego wystarczy dodać ulubiony dip i pokrojone warzywa i gotowe. 👌🏻
1 porcja zawiera.
- 64 kcal
- 8 g węglowodanów
- 2 g tłuszczów
- 3 g białka
Na 24 porcje
- 250 g bezglutenowa mieszanka do pieczenia
- 140 g wody
- 5 g cukieru trzcinowego
- 25 g Vilgain grass - fed ghee
- 4 g suszonych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 kubek młodego szpinaku
- 100 g twardych serów
- 100 g ricotta
- łyżeczka suszonego czosneku
- 1 kubek świeżej bazylii
- szczypta soli
- łyżeczka oliwy z oliwek
- 50 g Vilgain sosu pomidorowego puttanesca
Przygotowanie
-
W misce wymieszaj mąkę, suche drożdże, cukier i sól. Dodaj ciepłe mleko, jajka i roztopione masło. Mieszaj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto stanie się zbyt lepkie, dodaj trochę więcej mąki.
-
Umieść ciasto w misce lekko nasmarowanej olejem. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
-
W międzyczasie wymieszaj roztopione masło z posiekanym czosnkiem i ziołami i rozgrzej piekarnik do 180°C.
-
Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na małe kawałki. Posmaruj każdy kawałek mieszanką masła, czosnku i ziół i ułóż je blisko siebie w natłuszczonej formie do chleba lub tortownicy. Każdą warstwę ciasta posypać startym twardym serem (my użyliśmy goudy, można użyć innego ulubionego).
-
Pozostaw ciasto w formie do wyrośnięcia na 30 minut, a następnie piecz w rozgrzanym piekarniku przez 25‑30 minut na złoty kolor.
-
Można je podawać tak po prostu, z ulubionym dipem i warzywami lub jako dodatek. Smacznego!
-
Peč 15 - 20 minut.
👉🏻 friendly reminder: každá trouba peče trochu jinak, a tak stromek průběžné hlídej. Houstičky by měly mít hezky křupavou kůrku a zlatavou barvu.
-
-
Podávat můžeš ještě teplé s oblíbenou omáčkou.
Tak dobrou chuť a merry christmaaas! ✨