Prosta przekąska, śniadanie lub dodatek pełen białka i warzyw. Te pikantne muffinki są proste w przygotowaniu i wierzymy, że wszystkie składniki masz w domu w lodówce lub spiżarni. Nadają się nie tylko na Wielkanoc, można je przygotować za każdym razem, gdy masz ochotę na coś pikantnego. Więc może by tak spróbować?
1 porcja zawiera.
- 82 kcal
- 2,7 g węglowodanów
- 5,2 g tłuszczów
- 6 g białka
Na 7 porcji
- 2 jajka
- 85 g tuńczyka w sosie własnym
- 20 g czerwonej papryki
- 20 g cukini
- 15 g cebuli
- 20 g marchewki
- 25 g 30% Eidamu
- 15 g ghee
- 1 łyżka gładkiej mąki
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego czosneku
- 1 szczypta soli morskiej
Przygotowanie
-
Oddziel białka od żółtek i ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. -
Oczyść warzywa i pokrój na małe kawałki. W ten sam sposób przygotuj ser.
-
Dodaj żółtka, rozdrobnionego widelcem tuńczyka, posiekane warzywa i ser.
-
Na koniec dodaj przyprawy, roztopione masło ghee i mąkę.
-
Rozłóż ciasto do foremek na muffinki i piecz w temperaturze 170°C przez około 30 - 35 minut.
-
I możemy serwować, więc smacznego!