Zdarza Ci się mieć paraliż decyzyjny i nie wiesz, czy sięgnąć po słodkie czy wytrawne śniadanie? W takim razie pokochasz nasz wypróbowany i przetestowany przepis na uniwersalne chrupiące i miękkie ciasto na gofry. Wystarczy dodać więcej cukru do słodkiej wersji i więcej soli do pikantnej. A dziś mamy ochotę na wersję słoną...
1 porcja zawiera.
- 201 kcal
- 20 g węglowodanów
- 10,5 g tłuszczów
- 7 g białka
Na 6 porcji
- 150 g mąki orkiszowej razowej
- 10 g cukru kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 ml mleka
- 50 g ghee
- 1 jajko
- 5 g szczypiorku
- 1 szczypta pieprzu
- 1 szczypta soli himalajskiej
- jajko
- awokado
- Solone masło orzechowe - Nut Spread
- szynka
- twaróg
- zioło
Przygotowanie
-
W większej misce wymieszaj wszystkie suche składniki - mąkę, cukier, sól, pieprz i proszek do pieczenia.
-
Drobno posiekaj szczypiorek i dodaj go do miski z jajkiem, roztopionym masłem i mlekiem.
-
Rozpocznij ubijanie na niskim poziomie na ubijaczce elektrycznej i ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
-
Włącz gofrownicę i pozwól jej się nagrzać. Nie jest konieczne natłuszczanie gofrownicy. W cieście znajduje się masło, więc nie musisz się martwić o przypalenie. Piecz do uzyskania złotobrązowego koloru.
Uwaga: Czas pieczenia może się różnić w zależności od mocy gofrownicy.
-
Nasza rada: Wlewaj ciasto tylko do środka gofrownicy, aby tworzyć gofry o niekonwencjonalnym i przyjaznym dla insta kształcie.
-
Następnie udekoruj, czym chcesz. Polecamy nasze slone masło orzechowe o smaku śmietany i cebuli. Można również dodać szynkę, jajko, awokado itp.
-
Albo zrobić tę fajną kanapkę.