Uwielbiamy carbonarę i tym razem udało nam się wygrać.
W naszym przepisie użyliśmy tagliatelle - płaskiego spaghetti, które jest idealnie pokryte mieszanką jajek, parmezanu i szynki, a doznania z połączenia smaków są zintensyfikowane. Nasza wersja jest ponownie nieco zdrowsza.... Zamiast boczku użyliśmy wysokoprocentowej szynki, a żeby uniknąć marnowania białek jaj i jednocześnie dodać potrawie jeszcze więcej białka, zachowaliśmy całe jajka.
To niezwykle proste danie, które może zrobić każdy, trzeba tylko spróbować, no i my pokażemy Wam jak to zrobić. :)
1 porcja zawiera.
- 733 kcal
- 70 g węglowodanów
- 35 g tłuszczów
- 33 g białka
Na 2 porcje
- 250 g tagliatelle
- 100 g szynki
- 3 jajka
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek w sprayu
- 30 g parmezanu
- parmezan
- świeża bazylia
Przygotowanie
-
Ugotuj tagliatelle w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (najlepiej al dente, po ugotowaniu będziesz je jeszcze podgrzewać na patelni, więc nie pozwól mu się niepotrzebnie zagotować). Podsmaż szynkę na odrobinie oliwy z oliwek. -
W misce roztrzepaj jajka z solą i pieprzem. Dodaj starty parmezan i dobrze wymieszaj.
-
Dodaj tagliatelle do szynki na patelni i wymieszaj. Zdejmij patelnię z ognia i dodać mieszankę jajeczną do makaronu. Wymieszaj, aby połączyć wszystkie składniki i smaki.
-
Podawaj z kolejną porcją parmezanu i listkami świeżej bazylii. Smacznego!