Idealne na Wielkanoc z aromatem cynamonu, pomarańczy, rodzynek i wzbogacone kawałkami czekolady. Podobne do babki wielkanocnej, ale z krzyżem na wierzchu, są nieco inne, ciekawe i odmienne. Pięknie błyszczą również dzięki miodowi i są najlepsze od razu świeże i ciepłe.
1 porcja zawiera.
- 274 kcal
- 47 g węglowodanów
- 6,3 g tłuszczów
- 6,2 g białka
Na 11 porcji
- 400 g mąki półgruboziarnistej
- 100 g mąki orkiszowej razowej
- 60 g masła
- 30 g trzcinowego cukru pudru
- 1 jajko
- 40 g cukru daktylowego
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przypraw do piernika
- skórka pomarańczowa
- 1/2 kubku rodzynek
- 150 ml mleka
- 1 łyżeczka syropu z cykorii
- 1 suszone drożdże
- 50 g mąki półgruboziarnistej
- 50 ml wody
- 1 łyżeczka syropu z cykorii
- 35 g miodu
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- Vilgain pasta śliwkowa
Przygotowanie
-
Najpierw wlej mleko do kubka, podgrzej w mikrofalówce i wymieszaj z syropem z cykorii i suszonymi drożdżami. Odstaw do wyrośnięcia. Do rodzynek wlej łyżkę rumu. -
Do miski wsypa mąkę, masło, przyprawy, cynamon, jajko, sól, cukier, suszone rodzynki, startą skórkę z 1/2 pomarańczy i dropsy czekoladowe. Wlej mleko z drożdżami. Wszystko dobrze wymieszaj ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.
-
Pozostaw do wyrośnięcia na około 50 minut w ciepłym miejscu przykryte ściereczką. Następnie rozwałkuj ciasto na kształt walca i pokroić na krążki o grubości około 1,5‑2 cm. Uformuj z nich bochenki.
-
Umieść bochenki w wysmarowanym masłem naczyniu do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia na 15‑20 minut.
-
Wymieszaj wodę, syrop z cykorii i mąkę na gładkie ciasto, włóż je do worka cukierniczego i narysuj krzyżyki na bochenkach.
-
Piecz w temperaturze 190°C przez około 20 minut. Po upieczeniu posmaruj roztopionym miodem, a będą pięknie błyszczeć. Podawaj z pysznymi powidłami śliwkowymi.
Smacznego!