Wielkanoc zbliża się nieubłaganie i na żadnym stole nie może zabraknąć mazańca - typowo czeskie ciasto wielkanocne. Uwierzcie nam, że z tym mazańcem w zdrowszej wersji można schować do kieszeni każdy wypiek i nikt nie odróżni go od klasycznego. Wszyscy goście będą mieli grudki za uszami. Nie wierzysz? Spróbuj!
Przygotowanie
-
Rozpocznij zakwas - pokrusz drożdże do kubka i wymieszaj z 5 g ksylitolu, aby uzyskać papkę. Następnie wlej 60 ml letniego mleka. Przykryj ściereczką i odstaw w cieplejsze miejsce do wyrośnięcia.
-
W międzyczasie przesiej mąkę do miski, dodaj białko, 25 g słodzika, 60 ml letniego mleka, ghee i jajko. Następnie dodać zakwas i wyrabiać ciasto w robocie kuchennym lub ręcznie przez 5 minut. Dodaj rodzynki i migdały do ciasta i ugniataj przez kolejne 5 minut, aż powstanie gładkie ciasto.
-
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut pod przykryciem w cieplejszym miejscu. Po tym czasie uformuj z niego regularny bochenek, umieść go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na kolejną 1 godzinę.
-
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj wyrośnięte ciasto jajkiem i posyp posiekanymi migdałami. Zrób na środku krzyżyk nożyczkami lub nożem i piecz przez 30‑35 minut na złoty kolor.