Chociaż raz spróbuj upiec ten chlebek marchewkowy zamiast chleba bananowego. Będziesz zaskoczony, jak niesamowicie jest wilgotny, świeży i po prostu przepyszny. W połączeniu ze śmietaną tworzą idealne duo, którym można się delektować jako słodką przekąską, lub jako deser do kawki.
1 porcja zawiera.
- 103 kcal
- 10,5 g węglowodanów
- 4,3 g tłuszczów
- 7,3 g białka
Na 15 porcji
- 100 g mąki orkiszowej razowej
- 80 g płatków owsianych
- 50 g ksylitolu
- 50 g oleju rzepakowego
- 200 g marchewki
- 100 g przecieru jabłkowego
- 15 g białkowych bułek cynamonowych
- 30 g orzechów włoskich
- 2 jajka
- 1 łyżeczka przypraw do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250 g beztłuszczowego jogurtu greckiego
- 100 g ricotta
- 15 g białkowych bułek cynamonowych
- 10 g syropu z cykorii
- orzechy włoskie
- cynamon
Przygotowanie
-
W jednej misce wymieszaj suche składniki - mąkę, mieszankę płatków owsianych, proszek do pieczenia, cynamon, białko, posiekane orzechy włoskie, przyprawę do piernika i sól.Zetrzyj marchewki na drobnej tarce. Wyłóż formę do bochenka papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
-
Jajka ubij z ksylitolem, a następnie dodaj olej i mus jabłkowy. Do tej mieszanki dodaj po częściach suchą mieszankę, a następnie startą marchewkę i uformuj jednolite półpłynne ciasto, które wlewa się do formy i piecze przez około 50‑60 minut. Po upieczeniu wyjmijz formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
-
A teraz możemy zabrać się za krem. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, rozsmarowujemy na ostudzonej kanapce i posypujemy orzechami włoskimi. Wkładamy kanapkę do lodówki na kilka minut, aby krem stężał i podajemy.
-
Smacznego!