Kremesh, stary dobry klasyk pełen pysznego kremu i chrupiącego ciasta... co powiesz na zrobienie go tym razem w zdrowszej formie, z dużą dawką białka i bez dodatku cukru?
1 porcja zawiera.
- 237 kcal
- 22 g węglowodanów
- 11 g tłuszczów
- 10 g białka
Na 10 porcji
- 275 g ciasta francuskiego
- 750 ml mleka
- 250 g twarogu półtłustego
- 40 g białka pistacjowego
- 2 opakowanie budyniu waniliowego
- 40 g masła pistacjowego
- 20 g pistacji
- 40 g erytrytolu w proszku
Przygotowanie
-
Rozwałkowane ciasto francuskie przełożyć na papier do pieczenia i przekroić na 2 równe połówki. Nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach i piec przez 6‑8 minut w temperaturze 200°C na złoty kolor. -
Do rondelka wlać ½ całkowitej ilości mleka i wmieszać budyń wymieszany z erytrytolem w proszku, dolać resztę mleka i zrobić gęsty budyń.
-
Ugotowany budyń ostudzić, mieszając od czasu do czasu.
-
W misce wymieszać budyń z twarogiem o temperaturze pokojowej, masłem pistacjowym i białkiem w proszku.
-
Rozsmarować krem na ½ podpieczonego ciasta francuskiego. Posypać posiekanymi pistacjami i przykryć drugą częścią upieczonego ciasta francuskiego.
-
Pozostawić krem w lodówce na co najmniej 3 godziny. Podawać posypany sproszkowanym erytrytolem. Smacznego!