Jaki jest Twój sezonowy faworyt? Jedną z naszych letnich miłości są bez dwóch zdań soczyste nektarynki. I tak zmieściliśmy ich prawie pół kilograma w roli głównej w chrupiącym crumble.
Ale nie pozwól, aby sezon Cię ograniczał! Latem masz niezliczone słodkie i kwaśne opcje, a zimą równie dobrze sprawdzą się jabłka lub mrożone owoce. Crumble to po prostu zdrowa sprawa przez cały rok.
1 porcja zawiera.
- 161 kcal
- 15 g węglowodanów
- 9 g tłuszczów
- 5 g białka
Na 9 porcji
- 450 g nektarynek
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g płatków owsianych
- 50 g mąki kokosowej
- 50 g mąki migdałowej
- 30 g oleju kokosowego
- 30 ml syropu klonowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 20 g orzechów pekan
Przygotowanie
-
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
-
Odsącz nektarynki, pokrój w nagietki i wymieszaj z cynamonem i skrobią. Wyłóż nektarynkami dno formy do pieczenia.
-
Wymieszaj składniki na crumble, aby uzyskać kruchą mieszankę, którą polej nektarynki.
-
Piecz na złoty kolor przez około 30 minut.
-
Aby jak najlepiej wykorzystać deser, podawaj z jogurtem lub lodami.
-
Nie zapomnij udostępnić go na Instagramie z hashtagiem #vilgainprzepisy, aby zainspirować innych.