Polski klasyk wśród dań!
Pirogi można przygotować na słodko lub słono. My wybraliśmy wersję na słono - z nadzieniem z kurczaka i migdałową kruszonką.
1 porcja zawiera.
- 543 kcal
- 37 g węglowodanów
- 30 g tłuszczów
- 28 g białka
Na 3 porcje
- 100 g gładkiej mąki
- 40 g mąki gruboziarnistej
- 1 jajko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 30 g ghee
- 1 łyżeczka soli
- 200 g mięsa z kurczaka
- 50 g cebuli dymka
- 1 łyżeczka ghee
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 szczypta suszonego czosneku
- 20 g bekonu
- 150 g kwaśnej śmietany
- 1 szczypta migdałów
- 1 szczypta cebuli dymka
Przygotowanie
-
Najpierw należy przygotować ciasto. Dokładnie zagnieść zwykłą mąkę, mąkę gruboziarnistą, zmiękczone masło, jajko o temperaturze pokojowej, 2 łyżki kwaśnej śmietany i łyżeczkę soli. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
-
W międzyczasie przygotuj nadzienie mięsne. Zmiel mięso w maszynce do mięsa. Następnie podgrzej łyżkę ghee na patelni, dodaj posiekaną cebulkę, mięso mielone i przyprawy. Smaż, aż mięso będzie gotowe.
-
Rozwałkuj ciasto i wytnij z niego kilka równej wielkości kółek. Następnie wypełnij je masą mięsną, a jeśli nie masz formy, zawiń masę w ciasto i dociśnij brzegi widelcem.
-
Gotuj pierogi we wrzącej osolonej wodzie przez około 5 minut. Jeśli chcesz, możesz również usmażyć pierogi z obu stron na łyżce ghee.
-
Podawać z kwaśną śmietaną, smażonym boczkiem, dymką i kruszonką migdałową.