Dziś pokażemy Ci wskazówkę dotyczącą prostego lunchu na wynos (nie tylko), który jest pożywny i pełen białka. Jednocześnie można uniknąć nudnego stereotypu piersi z kurczaka z ryżem i brokułami. Jeśli chcesz więcej inspiracji, sprawdź inne przepisy z serii "Fitness Lunchbox"
1 porcja zawiera.
- 484 kcal
- 49 g węglowodanów
- 14 g tłuszczów
- 42 g białka
Na 2 porcje
- 280 g piersi z kurczaka
- 30 g masła orzechowego
- 18 g miodu
- 18 g sosu sojowego
- 5 g soku z limonki
- 30 ml wody
- 5 g skrobi kukurydzianej
- olej
- 1 ząbek czosnku
- 2 marchewki
- makaron ryżowy
- kolendra
- 10 g orzeszków ziemnych
Przygotowanie
-
W misce wymieszaj masło orzechowe, miód, sos sojowy, sok z limonki, czosnek, około 30 ml wody i skrobię kukurydzianą. Połącz wszystko razem, wlać do miski z mięsem i pozostawić na chwilę do zamarynowania.
-
W międzyczasie pokrój marchewki na cienkie frytki i usmaż je na patelni z kroplą oleju. Odstaw na bok.
-
Ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
-
Na tej samej patelni, na której smażyliśmy marchewki, przygotuj piersi z kurczaka. Smażyć przez około 7‑10 minut (w zależności od wielkości kawałków kurczaka).
-
Podawaj ze świeżą kolendrą, posypane posiekanymi orzeszkami ziemnymi.