Tylko 4 podstawowe składniki, godzina czasu i idealnie gładki sernik pełen białka na stole, który można doprawić sezonowymi owocami, cokolwiek jest w domu lub czeka w zamrażarce od lata. My wybraliśmy borówki, które dodają przyjemnej kwasowości do bazy sernika, jednocześnie słodząc ciasto i dodając mu soczystości.
Jeden kawałek przyjemnie nasyci i nie musisz się martwić o nieprzyjemne uczucie ciężkości. Spróbujesz? 🫐
1 porcja zawiera.
- 252 kcal
- 7 g węglowodanów
- 20 g tłuszczów
- 12 g białka
Na 6 porcji
- 250 g twarogu półtłustego
- 250 g mascarpone
- 30 g białka waniliowego
- 1 jajko
- 10 kropelek waniliowych kropli stewii
- 50 g jagód
- 5 kropelek ekstraktu waniliowego
- 1 kubek mrożonych jagód
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki wody
- 3 kropelki waniliowych kropli stewii
Przygotowanie
-
Umieść twarożek, mascarpone, jajka, krople białka i stewii, ekstrakt waniliowy w blenderzei zmiksuj wszystko na gładką masę.
-
Wlej do tortownicy o średnicy 22 cm.
-
Wmieszaj garść świeżych jagód do ciasta i piecz w temperaturze 180°C przez 30 do 35 minut.
-
W międzyczasie przygotowujemy borówki. Mrożone borówki wrzucamy do rondelka, dodajemy odrobinę wody, kilka kropel stewii i skrobię rozpuszczoną w odrobinie wody (gdybyśmy wsypali ją do borówek na sucho, utworzyłyby się grudki, więc trzeba ją najpierw rozpuścić w wodzie).
-
Gotuj jagody, ciągle mieszając.
-
Gdy borówki zaczną gęstnieć, wlej je na upieczony sernik i pozostaw do ostygnięcia.
-
Po ostygnięciu ostrożnie wyjmij z formy i udekoruj czekoladą, herbatnikami i świeżymi jagodami.
-
I możemy podawać.
Ale zanim każdy okruszek zniknie z talerza, nie zapomnij zrobić zdjęcia i opublikować go na Instagramie z tagiem @vilgaincooking!