Kiedy białkowa wersja słynnych kakaowych ciasteczek wypełnionych pysznym kremem pojawiła się w Vilgaiin, zostały one podstawą jeszcze bardziej znanego sernika. Nie daj się zwieść jego grzesznemu wyglądowi. Chociaż nie wygląda, jeden kawałek zawiera aż 20 g białka. Spróbuj sam.
1 porcja zawiera.
- 355 kcal
- 25 g węglowodanów
- 17 g tłuszczów
- 20 g białka
Na 8 porcji
- 140 g płatków owsianych
- 100 g herbatników z nadzieniem
- 40 g oleju kokosowego
- 500 g twarogu
- 250 g ricotta
- 30 g białka waniliowego
- 50 g herbatników z nadzieniem
- 1 zagęszczacz do bitej śmietany
Przygotowanie
-
Pokrusz herbatniki (my użyliśmy Bodylab Protein O's) na mniejsze kawałki i wymieszaj je razem z płatkami. Roztop olej kokosowy, dodaj go do mieszanki i wyrób ciasto. Następnie wyciśnij je na dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki do zastygnięcia na około 30 minut.
-
W międzyczasie przygotuj krem. Lekko ubij razem twarożek, ricottę i białko w proszku. Dodaj żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a na koniec dodaj do kremu pokruszone herbatniki.
-
Rozprowadź krem równomiernie na cieście. Gdybyśmy byli szczerzy i nie podjadali, to pewnie zostanie nam trochę ciasteczek do udekorowania wierzchu tortu. Gotowe dzieło wkładamy na noc do lodówki i z niecierpliwością czekamy na poranek.
-
Kroimy, robimy zdjęcia, publikujemy na Instagramie z hashtagiem #vilgainprzepisy. Następnie zbieramy polubienia i cieszymy się.