Ten sernik jest prawie jak z kawiarni. Prawie. Oszczędza trochę kalorii, jest zdrowszy, a przy tym tak pyszny. W tym przypadku twaróg i erytrytol oszczędzają nam sporo kalorii.
Więc spróbuj sam i nie zapomnij podzielić się z nami zdjęciem.
1 porcja zawiera.
- 176 kcal
- 14 g węglowodanów
- 8 g tłuszczów
- 12 g białka
Na 12 porcji
- 85 g mąki owsianej
- 10 g płatków owsianych
- 1 jajko
- 30 g miodu
- 30 g ghee
- 4 opakowanie twarogu półtłustego
- 30 g maku
- 100 g erytrytolu
- 2 jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórki z 1/2 cytryny
Przygotowanie
-
W misce wymieszaj składniki na bazę sernika. Powstanie lepka masa, ale można z nią pracować, zanurzając palce w wodzie. Wciśnij ciasto na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. 10 minut wystarczy.
-
W międzyczasie przygotuj krem. W dużej misce wymieszaj twaróg, jajka, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Dopraw słodzikiem w proszku. Na koniec dodaj mak i wymieszaj.
-
Wylej mieszaninę na wstępnie upieczony spód i upiecz. Potrwa to 50‑60 minut. Po upieczeniu powierzchnia sernika powinna być lekko zarumieniona, a środek powinien być chwiejny. Nie martw się, jeszcze stężeje.
-
Wierzch można udekorować żelatynową warstwą z owocami. Sernik całkowicie wystudzić, a następnie wstawić do lodówki. Najlepiej na całą noc.