Pachnące, pełne rozpływającej się czekolady, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. To są ciasteczka z kawałkami czekolady. Klasyka, która nigdy się nie starzeje i zachwyci każdego smakosza! Nie dość, że ciasteczka może przygotować nawet początkujący kucharz, to ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu!
1 porcja zawiera.
- 175 kcal
- 20,6 g węglowodanów
- 9,1 g tłuszczów
- 2,9 g białka
Na 13 porcji
- 90 g masła
- 90 g cukieru trzcinowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko
- 90 g mąki orkiszowej
- 90 g mąki orkiszowej razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1 szczypta soli
Przygotowanie
-
Roztopione masło wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy cukry w większości się rozpuszczą, dodaj jajko i ubij do uzyskania piany.
-
W innej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
-
Stopniowo mieszaj suchą mieszankę z mokrą.
-
Wyrób ciasto i na koniec wmieszaj czekoladę. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 30 minut, aby zastygło. Uważaj, aby w żaden sposób go nie spróbować. Jest niebezpiecznie dobre.
-
Uformuj ciasto w mniejsze kulki, umieść je na blasze do pieczenia i delikatnie dociśnij. Możesz dodać kilka ziarenek soli na powierzchnię.
-
Piecz ciasteczka w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. W połowie czasu pieczenia, gdy ciasteczka urosną, wyjmij blachę i ponownie delikatnie dociśni (łyżką). Piecz przez pozostałe 7‑10 minut.
-
Jeśli ciasteczka przypadną Ci do gustu, koniecznie daj nam znać pod #vilgainprzepisy.