Starzy Włosi pewnie przewróciliby się w grobie, gdyby dowiedzieli się, w jaki sposób zamieniliśmy ich tradycyjną bombę kaloryczną w deser dla entuzjastów fitnessu, dietetyków i osób na diecie. Jeden kawałek zawiera mniej niż 200 kalorii, ale będziesz cieszyć się nim tak samo, jak klasycznym tiramisu w prawdziwej włoskiej kawiarni.
1 porcja zawiera.
- 125 kcal
- 15 g węglowodanów
- 2 g tłuszczów
- 11 g białka
Na 8 porcji
- 120 g biszkoptów
- 150 ml Vilgain kawy rozpuszczalnej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 250 ml mleka
- 300 g twarogu
- 30 g białka waniliowego
- 10 g kakao
Przygotowanie
-
Najpierw przygotuj kawę i pozwól jej ostygnąć. -
Ugotuj budyń z połową ilości mleka wskazanej na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia.
-
Namocz biszkopty w kawie tak, aby lekko nasiąkły, ale nie były mokre. Następnie ułóż je na dnie tortownicy o średnicy 20 cm.
-
W misce wymieszaj przygotowany budyń, twarożek i białko w proszku. Rozłóż połowę kremu równomiernie na biszkotach i przykryj kolejną warstwą biszkotów. Przykryj pozostałym kremem.
-
Wstaw tiramisu do lodówki do schłodzenia. Idealnie byłoby pokonać niecierpliwość i zostawić ją tam na noc.
-
Przed krojeniem posyp powierzchnię równomiernie kakao. Można użyć sitka.
-
Całość nagrywamy na Instagramie i oznaczamy hashtagiem #vilgainprzepisy.