Możemy nazwać to ciasto "Deserem pełnym niespodzianek". Znajdują się w nim marchewki, które sprawiają, że ciasto jest pięknie miękkie. Po rozkrojeniu zaskoczy nas nadzienie twarogowe, które sprawia, że cały smakołyk jest wyjątkowy i wzbogaca go o niezbędne białka.
Dla zdrowej diety to idealna przekąska w podróży, w pracy, w szkole lub na podwieczorek. kawa.
1 porcja zawiera
- 207 kcal
- 33 g węglowodanów
- 10,2 g tłuszczów
- 9,2 g białka
Na 14 porcji
- 250 g mąki orkiszowej
- 300 g marchewki
- 3 jajka
- 100 g erytrytolu
- 200 g białego jogurtu
- 60 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soda oczyszczona
- 1 łyżeczka cynamonu
- ekstrakt waniliowy
- 50 g orzechów włoskich
- szczypta soli
- 500 g twarogu półtłustego
- 1 żółtko jaj
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 80 g erytrytolu
- ekstrakt waniliowy
Przygotowanie
-
Obierz marchewki, zetrzyj drobno na tarce i odstaw na bok.
-
Ubij jajka i słodzik na gładką masę (może to zająć 5‑10 minut).
-
Powoli wmieszaj olej do ubitych jajek. Następnie dodaj biały jogurt i wymieszaj.
-
Do tej mieszanki dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli, cynamon i zagnieść ciasto.
-
Do ciasta dodaj startą marchewkę, posiekane orzechy włoskie i kilka kropli ekstraktu waniliowego lub mielonej wanilii.
-
W innej misce wymieszaj wszystkie składniki na nadzienie twarogowe.
-
Przygotuj formę do ciasta bundt, smarując ją dokładnie olejem lub masłem i posypując odrobiną mąki. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej olejem ani oprószać mąką. Wlej połowę ciasta do formy. Na wierzch ciasta wylej krem budyniowy i przykryj resztą ciasta.
-
Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 50‑60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika nakłuć ciasto szpikulcem, aby sprawdzić, czy ciasto się do niego nie przykleiło.
-
Pozostaw ciasto do ostygnięcia, a następnie wyjmij je z formy.
-
Smacznego!