Czy są tu jacyś miłośnicy cynamonu? W takim razie muszą spróbować tych cudownie pachnących i niesamowicie smacznych ciasteczek. Nie będziesz w stanie pozostać przy jednym, ale to naprawdę nie ma znaczenia - są naprawdę macrofriendly.
1 porcja zawiera.
- 146 kcal
- 20,6 g węglowodanów
- 4,7 g tłuszczów
- 4,2 g białka
Na 10 porcji
- 75 g marchewki
- 1 jajko
- 100 g płatków owsianych
- 90 g mąki owsianej
- 25 g oleju kokosowego
- 90 g miodu
- 9 g proszku do pieczenia
- 5 g cynamonu
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 15 g rodzynek
- 15 g białka waniliowego
- woda
Przygotowanie
-
W misce ubij jajko na pianę i powoli dodawaj miód oraz roztopiony olej kokosowy.
-
W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki z wyjątkiem rodzynek.
-
Wymieszaj suche składniki z mokrymi, a następnie dodaj startą marchewkę i rodzynki.
-
Odstaw ciasto do lodówki na 30 minut, aby płatki owsiane wchłonęły nadmiar płynu.
-
Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie formujemy ciasteczka w okrągły kształt. Jeśli namoczymy ręce w wodzie, ciasto nie będzie się tak bardzo kleić i będzie łatwiejsze w obsłudze.
-
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 20‑25 minut (w zależności od grubości/wysokości ciasteczek). Po upieczeniu odstaw do całkowitego ostygnięcia na czas przygotowania lukru. Wystarczy wymieszać białko z niewielką ilością wody, ubić gęsty krem bez grudek i udekorować nim ciasteczka.
-
Nie zapomnij oznaczyć zdjęć #vilgainprzepisy, a następnie po prostu się nimi cieszyć.