Filet z kurczaka Tonkatsu

35 min.
Uwagi
Filet z kurczaka Tonkatsu
Zdjęcie ilustracyjne, źródło: lindseyeatsla.com

A może by tak spróbować wariacji na temat klasycznego sznycla? Warto spróbować tej japońskiej wersji. Pięknie chrupiący kurczak na zewnątrz, idealnie soczysty w środku, z intensywnie słodkim sosem i siekaną kapustą... Mniam! A do tego wszystkiego w wersji fit z gorącej frytkownicy.

1 porcja zawiera.

  • 494 kcal
  • 65 g węglowodanów
  • 7 g tłuszczów
  • 40 g białka

Na 1 porcję

Dla kurczaka
Sos Tonkatsu:
Dodatki:
  • 200 kapust pekińskich
Zobacz używane produkty

Przygotowanie

  1. Lekko stuknij piersi kurczaka tłuczkiem do mięsa, aby były tej samej grubości na całym obwodzie. Dopraw solą i pieprzem z obu stron.

  2. Przygotuj trzy miski: w pierwszej umieść mąkę, w drugiej roztrzepane jajka, a w trzeciej bułkę tartą panko (lub klasyczną bułkę tartą. Bułka tarta panko sprawi, że kurczak będzie bardziej delikatny i chrupiący).

  3. Obtocz piersi kurczaka kolejno w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Upewnij się, że kotlety są równomiernie pokryte warstwą potrójnej panierki.

  4. Włóż do frytkownicy rozgrzanej do 200°C na około 10‑15 minut - aż kurczak będzie chrupiący i ugotowany.

  5. W międzyczasie przygotuj sos Tonkatsu. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

  6. Podawać steki pokrojone w paski wraz z posiekaną świeżą kapustą i sosem Tonkatsu. Można również dodać ugotowany ryż jaśminowy.

Chcesz wiedzieć o każdym nowym przepisie?

Zapisz się, aby otrzymywać od nas cotygodniowe podsumowanie nowych przepisów.

Subskrybuj

Składniki

  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
Domowe nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Domowe nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym

Pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym

Quesadilla z kurczaka z cheddarem w stylu fajitas

Quesadilla z kurczaka z cheddarem w stylu fajitas

Pierś z kurczaka z sosem orzechowym

Pierś z kurczaka z sosem orzechowym

Tortilla z szarpanym kurczakiem

Tortilla z szarpanym kurczakiem

Fit placuszki z cukinii i marchewki z dipem czosnkowym

Fit placuszki z cukinii i marchewki z dipem czosnkowym

Spaghetti z awokado

Spaghetti z awokado

Zdrowa sałatka makaronowa z białym jogurtem i jajkiem

Zdrowa sałatka makaronowa z białym jogurtem i jajkiem

Zdrowa pasta jajeczna

Zdrowa pasta jajeczna

Tuńczyk z twarożkiem i jajkiem

Tuńczyk z twarożkiem i jajkiem

Gnocchi z kurczakiem i pesto z jednej patelni

Gnocchi z kurczakiem i pesto z jednej patelni

Prawdziwa włoska lasagne w zdrowej panierce

Prawdziwa włoska lasagne w zdrowej panierce

Syrniki: puszyste placuszki sernikowe

Syrniki: puszyste placuszki sernikowe

Z książki przepisów fiteness babci: twarogowe knedle z truskawkami

Z książki przepisów fiteness babci: twarogowe knedle z truskawkami

Penne z łososiem

Penne z łososiem