A może by tak spróbować wariacji na temat klasycznego sznycla? Warto spróbować tej japońskiej wersji. Pięknie chrupiący kurczak na zewnątrz, idealnie soczysty w środku, z intensywnie słodkim sosem i siekaną kapustą... Mniam! A do tego wszystkiego w wersji fit z gorącej frytkownicy.
1 porcja zawiera.
- 494 kcal
- 65 g węglowodanów
- 7 g tłuszczów
- 40 g białka
Na 1 porcję
- 4 piersi z kurczaka
- 100 g gładkiej mąki
- 2 jajka
- 200 g bułka tarta panko
- sól
- pieprz
- 80 ml ketchupu o obniżonej zawartości cukru
- 60 ml sosu worcester
- 45 ml sosu amino z łubinu
- 15 g cukieru trzcinowego
- 10 g musztardy Dijon
- 5 g suszonego czosneku
- 200 kapust pekińskich
Przygotowanie
-
Lekko stuknij piersi kurczaka tłuczkiem do mięsa, aby były tej samej grubości na całym obwodzie. Dopraw solą i pieprzem z obu stron.
-
Przygotuj trzy miski: w pierwszej umieść mąkę, w drugiej roztrzepane jajka, a w trzeciej bułkę tartą panko (lub klasyczną bułkę tartą. Bułka tarta panko sprawi, że kurczak będzie bardziej delikatny i chrupiący).
-
Obtocz piersi kurczaka kolejno w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Upewnij się, że kotlety są równomiernie pokryte warstwą potrójnej panierki.
-
Włóż do frytkownicy rozgrzanej do 200°C na około 10‑15 minut - aż kurczak będzie chrupiący i ugotowany.
-
W międzyczasie przygotuj sos Tonkatsu. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
-
Podawać steki pokrojone w paski wraz z posiekaną świeżą kapustą i sosem Tonkatsu. Można również dodać ugotowany ryż jaśminowy.