Kuchnia azjatycka

Sortowanie
:
Najnowsza
Klopsiki w słodkim sosie chilli

Klopsiki w słodkim sosie chilli

60 min.
3
Filet z kurczaka Tonkatsu

Filet z kurczaka Tonkatsu

35 min.
Dakgangjeong

Dakgangjeong

40 min.
Soto Ayam

Soto Ayam

110 min.
Curry z soczewicy czarnej beluga

Curry z soczewicy czarnej beluga

40 min.
2
Izraelska shakshuka: zdrowe śniadanie o smaku Orientu

Izraelska shakshuka: zdrowe śniadanie o smaku Orientu

45 min.
Japoński ramen: prosta i szybka zupa

Japoński ramen: prosta i szybka zupa

40 min.
3
Pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym

Pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym

35 min.
6
Pierś z kurczaka z sosem orzechowym

Pierś z kurczaka z sosem orzechowym

40 min.
1

Charakterystyka kuchni azjatyckiej

Kuchnia azjatycka to szeroki termin, który opisuje dziesiątki kuchni narodowych ukształtowanych przez kilka miliardów ludzi. Jednak wspólne elementy można znaleźć w różnych regionach i krajach - prostota przygotowania, nacisk na jakość i lokalnie dostępne składniki oraz, w przeważającej części, łatwość jedzenia. Jedzenie jest najczęściej przygotowywane na parze lub smażone. Jeśli chodzi o składniki, podstawowym elementem wszystkich kuchni jest ryż.

Ryż może być używany do przygotowywania zarówno słodkich, jak i pikantnych potraw. Może być podstawą posiłku lub tylko dodatkiem. Można go zmielić na mąkę i zrobić z niego makaron ryżowy, papier, a także inne potrawy. Co więcej, większość azjatyckich klimatów sprzyja jego uprawie, co czyni go łatwo dostępnym pożywieniem.

Aromatyczne przyprawy są również ważnym elementem kuchni azjatyckiej. Prawdopodobnie najbardziej znaną z nich jest curry, które najczęściej bazuje na kurkumie, kminie i kolendrze, przy czym mieszanki curry różnią się w zależności od regionu. Bardziej trafną nazwą jest indyjskie słowo masala, które można przetłumaczyć jako "mieszanka przypraw". Curry na bazie jogurtu są typowe dla Indii i okolic. W kuchni tajskiej jogurt jest jednak zastępowany przez mlekiem kokosowym.

Geograficznie istnieją trzy główne regiony kuchni azjatyckiej: południowo‑wschodni, północno‑wschodni i południowo‑zachodni.

Kuchnia południowo‑wschodniej Azji

Typowymi przedstawicielami tego regionu są Tajlandia, Wietnam czy Indonezja. Nacisk kładziony jest tutaj na świeżość i aromatyczność, w czym pomagają w szczególności mięta i kolendra. Mleko kokosowe lub owoce cytrusowe również pojawiają się w wielu przepisach. Jeśli chcesz podróżować po regionie w zaciszu własnego domu, spróbuj sajgonek na przystawkę, a następnie pad thai, nasi goreng lub satay. Na deser polecamy mango sticky rice.

Kuchnia północno‑wschodniej Azji

Chiny, Japonia i Korea są uważane za klasycznych przedstawicieli tego regionu. Podstawowymi produktami spożywczymi są tu makaron, ryżsoja. Na obszarach przybrzeżnych dominują owoce morza. Być może najbardziej znanymi potrawami są kung pao i sushi. Pomarańczowy kurczak lub zupa ramen również pomogą ci wchłonąć smaki regionu.

Kuchnia południowo‑zachodniej Azji

Południowy zachód był i prawdopodobnie zawsze będzie pod wpływem kultury arabskiej, więc znacznie różni się od reszty Azji - zarówno pod względem smaku, jak i składu potraw. Podobnie jak w kuchni arabskiej, występuje tu piec zwany tandoori, w którym potrawy przygotowywane są w wysokich temperaturach. Typowym przedstawicielem jest kuchnia indyjska, która słynie z bardzo pikantnych i gorących potraw. Warto spróbować klasycznego kurczaka na maśle, wegańskiego curry lub palak paneer.