Kuchnia azjatycka

Sortowanie
:
Najnowsza
Klopsiki w słodkim sosie chilli

Klopsiki w słodkim sosie chilli

60 min.
2
Filet z kurczaka Tonkatsu

Filet z kurczaka Tonkatsu

35 min.
Dakgangjeong

Dakgangjeong

40 min.
Soto Ayam

Soto Ayam

110 min.
Curry z soczewicy czarnej beluga

Curry z soczewicy czarnej beluga

40 min.
2
Izraelska shakshuka: zdrowe ┼Ťniadanie o smaku Orientu

Izraelska shakshuka: zdrowe ┼Ťniadanie o smaku Orientu

45 min.
Japoński ramen: prosta i szybka zupa

Japoński ramen: prosta i szybka zupa

40 min.
3
Pier┼Ť z kurczaka w sosie s┼éodko-kwa┼Ťnym

Pier┼Ť z kurczaka w sosie s┼éodko-kwa┼Ťnym

35 min.
6
Pier┼Ť z kurczaka z sosem orzechowym

Pier┼Ť z kurczaka z sosem orzechowym

40 min.
1

Charakterystyka kuchni azjatyckiej

Kuchnia azjatycka to szeroki termin, kt├│ry opisuje dziesi─ůtki kuchni narodowych ukszta┼étowanych przez kilka miliard├│w ludzi. Jednak wsp├│lne elementy mo┼╝na znale┼║─ç w r├│┼╝nych regionach i┬ákrajach┬á- prostota przygotowania, nacisk na jako┼Ť─ç i┬álokalnie dost─Öpne sk┼éadniki oraz, w przewa┼╝aj─ůcej cz─Ö┼Ťci, ┼éatwo┼Ť─ç jedzenia. Jedzenie jest najcz─Ö┼Ťciej przygotowywane na parze lub sma┼╝one. Je┼Ťli chodzi o┬ásk┼éadniki, podstawowym elementem wszystkich kuchni jest ry┼╝.

Ry┼╝ mo┼╝e by─ç u┼╝ywany do przygotowywania zar├│wno s┼éodkich, jak i┬ápikantnych potraw. Mo┼╝e by─ç podstaw─ů posi┼éku lub tylko dodatkiem. Mo┼╝na go zmieli─ç na m─ůk─Ö i┬ázrobi─ç z┬ániego makaron ry┼╝owy, papier, a┬átak┼╝e inne potrawy. Co wi─Öcej, wi─Ökszo┼Ť─ç azjatyckich klimat├│w sprzyja jego uprawie, co czyni go ┼éatwo dost─Öpnym po┼╝ywieniem.

Aromatyczne przyprawy s─ů r├│wnie┼╝ wa┼╝nym elementem kuchni azjatyckiej. Prawdopodobnie najbardziej znan─ů z┬ánich jest curry, kt├│re najcz─Ö┼Ťciej bazuje na kurkumie, kminie i┬ákolendrze, przy czym mieszanki curry r├│┼╝ni─ů si─Ö w zale┼╝no┼Ťci od regionu. Bardziej trafn─ů nazw─ů jest indyjskie s┼éowo masala, kt├│re mo┼╝na przet┼éumaczy─ç jako "mieszanka przypraw". Curry na bazie jogurtu s─ů typowe dla Indii i┬áokolic. W kuchni tajskiej jogurt jest jednak zast─Öpowany przez mlekiem kokosowym.

Geograficznie istniej─ů trzy g┼é├│wne regiony kuchni azjatyckiej: po┼éudniowoÔÇĹwschodni, p├│┼énocnoÔÇĹwschodni i┬ápo┼éudniowoÔÇĹzachodni.

Kuchnia po┼éudniowoÔÇĹwschodniej Azji

Typowymi przedstawicielami tego regionu s─ů Tajlandia, Wietnam czy Indonezja. Nacisk k┼éadziony jest tutaj na ┼Ťwie┼╝o┼Ť─ç i┬áaromatyczno┼Ť─ç, w czym pomagaj─ů w szczeg├│lno┼Ťci mi─Öta i┬ákolendra. Mleko kokosowe lub owoce cytrusowe r├│wnie┼╝ pojawiaj─ů si─Ö w wielu przepisach. Je┼Ťli chcesz podr├│┼╝owa─ç po regionie w zaciszu w┼éasnego domu, spr├│buj sajgonek na przystawk─Ö, a┬ánast─Öpnie pad thai, nasi goreng lub satay. Na deser polecamy mango sticky rice.

Kuchnia p├│┼énocnoÔÇĹwschodniej Azji

Chiny, Japonia i┬áKorea s─ů uwa┼╝ane za klasycznych przedstawicieli tego regionu. Podstawowymi produktami spo┼╝ywczymi s─ů tu makaron, ry┼╝ i┬ásoja. Na obszarach przybrze┼╝nych dominuj─ů owoce morza. By─ç mo┼╝e najbardziej znanymi potrawami s─ů kung pao i┬ásushi. Pomara┼äczowy kurczak lub zupa ramen r├│wnie┼╝ pomog─ů ci wch┼éon─ů─ç smaki regionu.

Kuchnia po┼éudniowoÔÇĹzachodniej Azji

Po┼éudniowy zach├│d by┼é i┬áprawdopodobnie zawsze b─Ödzie pod wp┼éywem kultury arabskiej, wi─Öc znacznie r├│┼╝ni si─Ö od reszty Azji┬á- zar├│wno pod wzgl─Ödem smaku, jak i┬ásk┼éadu potraw. Podobnie jak w kuchni arabskiej, wyst─Öpuje tu piec zwany tandoori, w kt├│rym potrawy przygotowywane s─ů w wysokich temperaturach. Typowym przedstawicielem jest kuchnia indyjska, kt├│ra s┼éynie z┬ábardzo pikantnych i┬ágor─ůcych potraw. Warto spr├│bowa─ç klasycznego kurczaka na ma┼Ťle, wega┼äskiego curry lub palak paneer.