Nie ma niczego lepszego jak domowe, puszyste wypieki. Przygotuj focaccię, która jest prawdopodobnie najłatwiejsza do przygotowania ze wszystkich wypieków. Nie trzeba formować bułeczek, wystarczy wylać je na blachę do pieczenia i upiec.
1 porcja zawiera.
- 300 kcal
- 43 g węglowodanów
- 10 g tłuszczów
- 8 g białka
Na 10 porcji
- 740 g gładkiej mąki
- 600 ml wody
- 7 g suszonych drożdży
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka soli
- 6 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 kubku czarnych oliwek
- 1/2 kubku zielonych oliwek
- rozmaryn
- Sól morska - płatki
Przygotowanie
-
Wymieszaj letnią wodę (najlepiej ciepłą zmieszaną z zimną) z 2 łyżkami miodu i suszonymi drożdżami. Pozostaw mieszaninę na chwilę do aktywacji.
-
W misce wymieszaj mąkę z łyżeczką soli. Wlej aktywowane drożdże i dokładnie zagnieść ciasto.
-
Wlej olej na dno drugiej miski i dodaj ciasto, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 3‑4 godziny.
-
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Nasmaruj blachę do pieczenia oliwą z oliwek i wlej ciasto. Polej jeszcze 2 łyżkami oliwy z oliwek i zrób palcami wgłębienia w cieście. Posyp oliwkami, rozmarynem i płatkami soli i wstaw do piekarnika na 30 minut.
-
Smacznego!