Uwaga bezglutenowcy! Wreszcie jest ciasto, które pokochasz.
Wystarczy wymieszać naszą nową bezglutenową mieszankę chlebową z wodą i drożdżami i prawie gotowe. Spodoba się nawet tym, którzy nie mogą jeść glutenu. A po dodaniu ulubionego smarowidła lub jajecznicy, wspaniałe śniadanie jest po prostu na stole!
1 porcja zawiera.
- 154 kcal
- 29 g węglowodanów
- 2 g tłuszczów
- 3 g białka
Na 12 porcji
- 1 opakowanie bezglutenowej mieszanki chlebowej
- 700 ml wody
- 1 opakowanie suszonych drożdży
- 10 g orzechów włoskich
- 2 łyżeczki pesto bazyliowego
- 2 jajka
Przygotowanie
-
Najpierw odstaw ciasto do wyrośnięcia. Wsyp bezglutenową mieszankę chlebową do dużej miski i zrób na środku płytkie zagłębienie. Wlej 100 ml wody, suszone drożdże i dodaj łyżeczkę cukru. Pozostaw na kilka minut, aby aktywować zaczyn.
Wlej resztę wody do mieszanki, dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką lub folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na co najmniej 1 godzinę. Ale im dłużej, tym lepiej.
-
Po wyrośnięciu rozgrzać piekarnik do 250°C.
-
Wlej ciasto do formy, posyp posiekanymi orzechami włoskimi i piecz w piekarniku przez około 50 minut.
Jeśli nie masz formy, możesz wyciągnąć chleb pod koniec pieczenia, aby był chrupiący ze wszystkich stron.
-
Pozostaw chleb na chwilę do ostygnięcia, a następnie podawaj z pesto bazyliowym i jajecznicą.
-
Wartości odżywcze dla 2 kromek z jajkiem i pesto wynoszą:
544 kcal | 59 g węglowodanów | 21 g białka | 23 g tłuszczu
-
Więc smacznego!