Jajka są istotną częścią większości naszych diet. Jeśli jednak w kółko kręcisz jajecznice i oczy wołu, najwyższy czas przełamać ten stereotyp czymś niekonwencjonalnym.
Przygotuj nasze epickie tureckie jajka z domowym chlebem pita. Pełne białka śniadanie lub kolacja, która nie tylko dobrze wygląda, ale też świetnie smakuje!
PS: jeśli nie masz ochoty na domową pitę, sięgnij po tę z Vilgain.
1 porcja zawiera.
- 400 kcal
- 4,5 g węglowodanów
- 32,3 g tłuszczów
- 23,6 g białka
Na 1 porcję
- 2 jajka
- 100 g jogurtu greckiego
- suszony czosnek
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- 2 łyżki ghee
- 1/2 łyżeczki papryki mielonej
- 250 g mąki orkiszowej
- 6 g suszonych drożdży
- 10 g soli
- 5 g cukieru trzcinowego
- 170 ml wody
- rozmaryn
- oliwa z oliwek
- suszony czosnek
- lubczyk
Przygotowanie
-
Zaczynamy od zrobienia domowego chleba pita. -
W misce wymieszaj mąkę z suszonymi drożdżami, solą, cukrem trzcinowym i suszonym rozmarynem. Dodaj letnią wodę do suchej mieszanki i ugniataj na gładkie i elastyczne ciasto. Dodaj trochę więcej wody, jeśli ciasto jest zbyt gęste. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę.
-
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na kształt walca, który pokroić na 6 części. Zagnieść każdy kawałek ciasta i rozwałkować na placek. Przygotuj patelnię i rozgrzej ją do sucha. Usmaż naleśniki z obu stron. Gotowe naleśniki posmaruj oliwą z oliwek wymieszaną z goździkami i suszonym czosnkiem.
-
Gdy placki będą gotowe, zabierzemy się za jajka po turecku. -
Przygotuj jajka w koszulce. Podgrzej wodę z odrobiną octu, aby była gorąca, ale nie wrząca. Zrób wir w gorącej wodzie łyżką i pozwól jajku wślizgnąć się do niej. Gotować przez około 3 minuty. Następnie ostrożnie wyjmij jajko.
-
Wymieszaj jogurt grecki z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Przełóż do miski i umieść jajka w koszulce na wierzchu jogurtu.
-
Roztop masło ghee i wymieszaj z mieloną słodką papryką. Wlej masło do jajek.
-
Podawaj z ciepłym domowym lub kupionym chlebem pita.
Smacznego.