Chrupiące, soczyste i pełne dobrych składników? Dokładnie takie są nasze torebki z chrupiącymi jabłkami. Idealna przekąska lub deser dla niespodziewanych gości. Gdy raz ich spróbujesz, będą gościć na Twoim stole każdego dnia.
Do dzieła! :)
1 porcja zawiera.
- 347 kcal
- 50 g węglowodanów
- 11 g tłuszczów
- 13 g białka
Na 3 porcje
- 1 opakowanie Vilgain tortille pełnoziarniste
- 300 g jabłek
- 1 łyżka ghee
- 1 łyżka cukieru trzcinowego
- łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 ml wody
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 100 g niskotłuszczowego twarogu
- 1 łyżka ghee
- 1 łyżka cukieru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
-
Jabłka pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę ghee, dodać pokrojone w kostkę jabłka, posypać cukrem daktylowym, cynamonem i delikatnie smażyć przez około 1 minutę na średnim ogniu. Następnie dodać sok z cytryny, zalać 50 ml wody i przykryć. -
Gotować na wolnym ogniu przez 8 minut, mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie wymieszać skrobię kukurydzianą z pozostałą wodą, dodać do masy jabłkowej i mieszać, aż masa zgęstnieje. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
-
Napełnić tortillę jedną łyżką twarogu i taką samą ilością masy jabłkowej. Zwinąć w rulon i piec w temperaturze 175°C w piekarniku lub frytkownicy, aż będą chrupiące.
-
Po upieczeniu posmaruj tortille roztopionym masłem, a następnie obtocz je w mieszance cukru cynamonowego. Podawać najlepiej jeszcze ciepłe.