Dziś mamy dla Ciebie przepis na smakołyk, który doskonale zilustruje zimową atmosferę. Zapiekany twarożek pachnie jabłkami i cynamonem i nadaje się jako zbilansowana przekąska lub deser o każdej porze dnia. Ponadto jest łatwy w przygotowaniu: założymy się, że masz wszystkie składniki w domu.
1 porcja zawiera.
- 375 kcal
- 40 g węglowodanów
- 14 g tłuszczów
- 21 g białka
Na 2 porcje
- 250 g niskotłuszczowego twarogu
- 2 łyżki syropu kokosowego
- 1 jajko
- 1 jabłko
- 10 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu
- 30 g płatków owsianych
- 10 g oleju kokosowego
- 10 g masła orzechowego
- 2 łyżki syropu kokosowego
Przygotowanie
-
Przygotuj dwa małe naczynia do pieczenia, które lekko natłuść olejem kokosowym.
-
Twarożek wymieszaj w misce z syropem kokosowym i jajkiem. Podziel na miski.
-
Pokrój jabłko na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na grubej tarce. Wymieszaj z cynamonem i posiekanymi orzechami włoskimi. Ułóż na twarogu.
-
Na wierzchu kruszonka: przygotowuje się ją z płatków owsianych, roztopionego oleju kokosowego, masła orzechowego i syropu kokosowego. Dodaj na wierzch i piecz w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie chwyć łyżkę i zacznij jeść :)