Nie masz zbyt wiele czasu, ale chcesz zjeść pożywny i smaczny posiłek? W takim razie zapiekanka jest dla Ciebie świetnym rozwiązaniem. A co jest najlepsze? Chociaż dzisiaj pokażemy Ci naszą wersję, jak zrobić zapiekankę, nie ma ograniczeń dla Twojej wyobraźni, a zwłaszcza preferencji smakowych, więc możesz ją dostosować i dodać to, co lubisz najbardziej lub co masz w domu. Idziemy na całość?
1 porcja zawiera.
- 515 kcal
- 19 g węglowodanów
- 31 g tłuszczów
- 37 g białka
Na 2 porcje
- 1 bagietka
- olej z awokado
- 1 cebula
- 300 g pieczarek
- 200 g R2E kurczaka
- sól
- pieprz
- ketchup o niższej zawartości cukru
Przygotowanie
-
Najpierw podsmaż cebulę na odrobinie oleju z awokado i dodaj drobno posiekane grzyby. Dopraw mieszankę solą i pieprzem.
-
W międzyczasie wymieszaj kurczaka R2E z odrobiną ketchupu w misce. Jeśli wolisz sos sojowy, możesz go również dodać.
-
Nie zapomnij o majonezie. Wymieszaj go z czosnkiem w innej misce. My użyliśmy świeżego, ale można dodać trochę suszonego.
-
Posmaruj bagietkę majonezem czosnkowym, dodaj mieszankę pieczarek i cebuli, mieszankę mięsną i posyp ulubionym serem. My użyliśmy sera cheddar, który nie tylko nadaje zapiekance wspaniały smak, ale także dodaje jej koloru.
-
Wstaw do piekarnika o temperaturze 200°C na około 10 minut. Tryb grillowania jest idealny.
-
Wykończ mżawką ketchupu i żółtej musztardy, posyp świeżym szczypiorkiem i delekuj się jeszcze ciepłymi lub weź ze sobą do szkoły, pracy lub na wycieczkę. Smacznego!