Być może słyszałeś już, że cukinia to świetna magiczna sztuczka, która pozwala zaoszczędzić kalorie w deserze i jednocześnie dodaje odrobinę puszystości. Ale kto z was próbował dodać ją do swoich ulubionych brownies?
1 porcja zawiera.
- 134 kcal
- 13 g węglowodanów
- 6 g tłuszczów
- 7 g białka
Na 12 porcji
- 200 g mąki orkiszowej
- 50 g białka czekoladowego
- 20 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g Słodziku
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 g oleju kokosowego
- 350 g cukini
- 30 g kawałków czekolady
Przygotowanie
-
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
-
W większej misce wymieszaj wszystkie suche składniki - mąkę, białko, kakao, proszek do pieczenia, słodzik i sól.
-
Następnie dodaj roztopiony olej kokosowy, drobno startą cukinię i chipsy choco do suchej mieszanki. Wyrób ciasto.
-
Wlej ciasto do formy do pieczenia (my użyliśmy formy o wymiarach 22x16 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wygładź równomiernie powierzchnię.
-
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25‑30 minut. Przed końcem pieczenia wykonaj stary dobry test szpikulcem.
-
Brownie można polać lodami lub po prostu zjeść z puszki. Cokolwiek lubisz.
Smacznego!