Ilu mamy tutaj miłośników czekolady? A ilu z nich miałoby dość pysznych brownies? Dziś mamy brownies z fasoli w fit panierce z solidną porcją twarogu, które nie tylko zaspokoi Twoje kubki smakowe, ale także Cię nasyci. Chcesz przepis? Oto on!
1 porcja zawiera.
- 270 kcal
- 28 g węglowodanów
- 12 g tłuszczów
- 12 g białka
Na 12 porcji
- 400 g Vilgain Czarna fasola R2E
- 200 g twarogu
- 100 g czekolady gorzkiej
- 80 g kakao
- 150 g cukieru trzcinowego
- 3 jajka
- 60 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 250 g twarogu
- 50 g cukieru trzcinowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie
-
Rozgrzej piekarnik do 175°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
-
W blenderze zmiksuj czarną fasolę na gładką masę.
-
W dużej misce wymieszaj puree z fasoli, twarożek, roztopioną czekoladę, kakao w proszku, cukier trzcinowy, jajka, oliwę z oliwek, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli do uzyskania gładkiej konsystencji.
-
W innej misce wymieszaj składniki na warstwę twarogową: twaróg, cukier, jajka i ekstrakt waniliowy.
-
Wlać trzy czwarte masy czekoladowej na dno naczynia do pieczenia. Na wierzchu równomiernie rozprowadzić masę twarogową.
-
Na wierzch sernika wylej pozostałą masę czekoladową.
-
Za pomocą szpikulca lub noża delikatnie wymieszaj obie mieszanki w naczyniu do pieczenia, aby uzyskać efekt marmuru.
-
Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 25‑30 minut lub do momentu, gdy ciasteczka będą twarde w dotyku, ale nadal miękkie w środku.
-
Pozostaw ciasteczka do ostygnięcia w naczyniu do pieczenia, a następnie przełóż je na kratkę i pokrój na porcje.