Dzięki tym luksusowym brownies zadowolimy nie tylko osoby bezglutenowe, ale także osoby, które lubią próbować różnych alternatywnych mąk. Brownies są jednocześnie chrupiące i miękkie. Smakują naprawdę luksusowo i niezwykle czekoladowo, więc zdecydowanie są warte każdej dodatkowej kalorii. Wszystko czego potrzebujesz to jedna miska i kilka podstawowych składników.
1 porcja zawiera.
- 180 kcal
- 14,2 g węglowodanów
- 13,2 g tłuszczów
- 2,7 g białka
Na 15 porcji
- 115 g masła
- 200 g czekolady gorzkiej
- 115 g mąki ryżowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 35 g cukieru trzcinowego
- 65 g słodziku w proszku
- 3 jajka
- 20 g orzechów pekan
Przygotowanie
-
Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Dodawaj po kolei cukier, słodzik i jajka.
-
Dodaj suche składniki do mokrej mieszanki - mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dużą szczyptą soli. Wymieszaj tylko tyle, aby się połączyły. Nie potrzeba więcej. Rozłóż ciasto grubą warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można posypać orzechami lub owocami, które delikatnie wciskamy w ciasto.
-
Piecz brownies w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. Środek może wydawać się niedopieczony, ale nie martw się. Brownie będzie pięknie miękkie.
-
Nie zapomnij podzielić się z nami swoimi dziełami. Chętnie zobaczymy je pod #vilgainprzepisy.