Jak jeść zdrowo, czyli zasady prawidłowego odżywiania

Uwagi
Jak jeść zdrowo, czyli zasady prawidłowego odżywiania
Image by pvproductions on Freepik
Co znajduje się w artykule?
Wyświetl listę Ukryj listę

Prawdopodobnie zauważyłeś już termin "zdrowe odżywianie" w niektórych naszych artykułach lub na innych stronach internetowych. Ale czy wiesz już jak powinna wyglądać "zdrowa" dieta? W dzisiejszym artykule przyjrzymy się, na czym powinna polegać taka dieta i podpowiemy, jak wprowadzić ją w życie.

Czym jest "zdrowa" dieta?

"Zdrowa" dieta to taka, która dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, mikroelementów i innych prozdrowotnych substancji bioaktywnych. Dieta ta musi również pasować do kontekstu naszego ogólnego stylu życia, pasować do nas, sprawiać nam przyjemność i zbytnio nas nie ograniczać - tak, abyśmy mogli trzymać się jej przez długi czas. Brzmi jak bajka, prawda? Jak więc osiągnąć to w praktyce?

"Zdrowy" nie musi oznaczać "idealny"

W dzisiejszych czasach znamy wiele wytycznych dietetycznych (różne formy wegetarianizmu, dieta niskowęglowodanowa, dieta keto, przerywany post itp.), które, jeśli nam odpowiadają, mogą spełniać kryteria "zdrowej" diety, o ile są odpowiednio zbilansowane.

A co z racjonalną dietą? Świetnym i praktycznym narzędziem jest zasada 80/20, która sprawia, że w naszej diecie jest miejsce np. na pizzę, ciasto i czekoladę, podczas gdy większość naszej diety nadal opiera się na wartościowych odżywczo produktach.

Tak więc "zdrowy" sposób odżywiania może oznaczać coś innego dla każdego - jesteśmy różnymi ludźmi, w różnych sytuacjach życiowych i okolicznościach oraz mamy różne cele. Jednak różnice można również znaleźć u tej samej osoby w czasie - dieta na wakacjach lub w podróży służbowej może różnić się od normalnego planu żywieniowego. Jednak wszystkie te przypadki mogą mieścić się w pojęciu "zdrowej" diety.

7 wskazówek, jak wprowadzić "zdrowe odżywianie" w życie

1. Zadbaj o ogólną równowagę diety

Zbilansowana dieta jest jednym z filarów zdrowego odżywiania - jak inaczej możemy zapewnić optymalne spożycie wszystkich niezbędnych substancji i składników odżywczych? Podczas planowania zbilansowanej diety możemy skorzystać z modelu zdrowego talerza.

2. Jedz regularnie

Oprócz faktycznego składu diety ważne jest, aby wybrać częstotliwość posiłków, która najbardziej nam odpowiada. Dla niektórych mogą to być 3 posiłki dziennie, inni mogą preferować 5‑6 mniejszych porcji. Starajmy się trzymać ustalonego schematu (w miarę możliwości) i nie polegajmy na rezygnacji z jedzenia w ciągu dnia - bo wtedy wieczorny głód często kieruje nas do lodówki.

3. Postawmy na przygotowywanie posiłków z wyprzedzeniem

Przygotowywanie posiłków w domu ma wiele zalet - możemy przygotować jedzenie dokładnie według naszych upodobań, możemy śledzić ilość i jakość użytych składników, a nasz portfel może odetchnąć z ulgą. A jeśli wszystko dobrze zaplanujemy, możemy zaoszczędzić sporo czasu podczas gotowania. 

4. Kilka wskazówek, które pomogą Ci zacząć

Ważne jest nie tylko to, co, ile i jak często jemy każdego dnia - zwróć uwagę na to, jak jemy. Jeśli bowiem wsuwamy jedzenie do ust w ciągu trzech minut, a następnie zajmujemy się dwoma e‑mailami w międzyczasie, nasz mózg może nawet nie zauważyć, że w ogóle coś zjedliśmy. Poznaj koncepcję uważnego jedzenia.

Jak jeść zdrowo, czyli zasady prawidłowego odżywiania

5. Owoce i warzywa są wszędzie

O korzyściach zdrowotnych płynących ze spożywania owoców i warzyw nie trzeba chyba długo dyskutować. Krótko mówiąc, są one źródłem błonnika, witamin, minerałów i innych bioaktywnych związków, których nie znajdziemy nigdzie indziej w naszej diecie. Co więcej, niektóre ich rodzaje mogą być również świetną pomocą w utrzymaniu reżimu picia (patrz poniżej).

Powinniśmy spożywać co najmniej 200 g owoców i 400 g warzyw dziennie - więc jeśli dodamy je do każdego posiłku, z pewnością nie wyjdziemy na tym źle.

6. Nie zapominajmy o piciu

Nawodnienie to kolejny czynnik, który może wspierać nasz sposób odżywiania, ale także go znacząco osłabić. Dlatego starajmy się spożywać płyny tylko w postaci czystej wody, niesłodzonych herbat lub wody mineralnej - oczywiście możemy też dodać trochę lemoniady lub soku, ale napoje zawierające kalorie powinny być raczej dodatkiem niż podstawą naszego nawodnienia.

7. Ustalmy granice i nauczmy się sobie pobłażać

Jak powiedzieliśmy powyżej, "zdrowy" styl odżywiania może oznaczać coś innego dla każdego i nie zawsze musi być idealny. Jednocześnie ważną jego częścią jest pewna swoboda w jedzeniu i zdolność do pobłażania sobie bez żalu. Na wakacjach może to oznaczać na przykład próbę wyboru bogatych w składniki odżywcze i zbilansowanych posiłków na główne posiłki dnia, które można następnie bezpiecznie przeplatać lodami, deserami, a nawet drinkiem.

Kluczową rolę w tym względzie odgrywa ilość spożywanego jedzenia, częstotliwość, z jaką jest spożywane, oraz to, jak pasuje ono do obecnej sytuacji i ogólnego kontekstu naszego stylu życia.

Co warto zapamiętać?

Terminu "zdrowe odżywianie" nie da się precyzyjnie zdefiniować - dla każdego może on oznaczać coś innego. Oczywiście obecna sytuacja i kontekst, w którym dieta wpisuje się w ogólny obraz naszego stylu życia, również odgrywają rolę. Najważniejszymi kryteriami są to, czy dieta nam odpowiada, czy dostarcza naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych substancji i czy jesteśmy w stanie trzymać się jej w dłuższej perspektywie.

Aby ułatwić sobie wprowadzenie jej w życie, postarajmy się skupić przede wszystkim na zbilansowaniu posiłków w ciągu dnia, jedzmy świadomie i regularnie oraz starajmy się przygotowywać nasze posiłki wyłącznie w domu. Nie bójmy się warzyw i owoców, nie zapominajmy o piciu i nauczmy się manipulować naszą dietą w zależności od potrzeb - wyznaczmy sobie pewne granice, ale jednocześnie nauczmy się sobie pobłażać.

Deficyt kaloryczny: jak go obliczyć i prawidłowo skonfigurować?
Deficyt kaloryczny: jak go obliczyć i prawidłowo skonfigurować?
Deficyt kaloryczny jest podstawą skutecznego odchudzania - ale co rozumiemy przez ten termin i jak wykorzystać tę wiedzę w praktyce?
Naturalne probiotyki w jedzeniu: 8 najlepszych źródeł
Naturalne probiotyki w jedzeniu: 8 najlepszych źródeł
Nie tylko suplementy diety zawierają duże ilości kultur probiotycznych. Które produkty spożywcze należą do najbogatszych w naturalne probiotyki?
Jakie orzechy są najzdrowsze?
Jakie orzechy są najzdrowsze?
Wybierając orzechy, często zastanawiamy się, który rodzaj jest najzdrowszy. Czy to w ogóle możliwe? Co sprawia, że każdy rodzaj orzechów jest lepszy pod względem odżywczym i który z nich jest najbardziej wartościowy?
Jak i kiedy stosować białko w celu utraty wagi lub przyrostu masy mięśniowej?
Jak i kiedy stosować białko w celu utraty wagi lub przyrostu masy mięśniowej?
Białko może ułatwić nam utratę wagi, a także przyrost masy mięśniowej. Nie jest jednak wszechmocnym czarodziejem i należy obchodzić się z nim umiejętnie. Dowiedz się, jak stosować białko w odniesieniu do swoich celów i opanuj magię białka.
Z czym pić białko serwatkowe: z wodą czy mlekiem?
Z czym pić białko serwatkowe: z wodą czy mlekiem?
Białko serwatkowe to najczęściej stosowany suplement diety w świecie fitness, z którym wiąże się wiele kwestii. Jedną z nich jest sposób jego przygotowania - czy lepiej wymieszać białko z wodą czy mlekiem?
Psyllium: czym jest, dawkowanie, efekty i wpływ na utratę wagi
Psyllium: czym jest, dawkowanie, efekty i wpływ na utratę wagi
Psyllium zawiera rozpuszczalny błonnik, który jest niezbędny do prawidłowego trawienia i odżywiania mikroflory jelitowej. Co odróżnia psyllium od innych źródeł błonnika i jak je przyjmować, aby uzyskać maksymalne korzyści?
Kawa vs. Matcha: czym różnią się te napoje i który z nich jest zdrowszy?
Kawa vs. Matcha: czym różnią się te napoje i który z nich jest zdrowszy?
Czym japońska zielona herbata Matcha różni się od innych zielonych herbat i czy jej działanie można porównać do kawy?
Jakie białko bez laktozy wybrać?
Jakie białko bez laktozy wybrać?
Nie tolerujesz laktozy i zastanawiasz się, jakie białko jest dla Ciebie odpowiednie? Po przeczytaniu tego artykułu wszystko stanie się jasne.
Co pić zamiast kawy? 7 alternatyw dla kawy
Co pić zamiast kawy? 7 alternatyw dla kawy
Czy istnieje sposób na zastąpienie ulubionej kawy? Tak! Mamy 7 alternatyw dla kawy, które niezawodnie wstrzykną nową dawkę energii w twoje żyły. Które to?
Maca: co to, jej działanie i dawkowanie
Maca: co to, jej działanie i dawkowanie
Maca peruviana to jeden z popularnych ekstraktów tradycyjnie stosowanych w celu wspierania witalności i funkcji mózgu. Jak wybrać odpowiedni rodzaj i jaka jest dawka?
Kurkumina: co to, jej działanie i dawkowanie
Kurkumina: co to, jej działanie i dawkowanie
Kurkumina jest uważana za jedną z najsilniejszych substancji zawartych w kurkumie. Jak konkretnie może ona wpływać na zdrowie człowieka, jakie ilości należy spożywać i czy istnieją jakieś skutki uboczne?
Tłuszcz trzewny: jak oszacować jego ilość i zminimalizować ryzyko dla zdrowia?
Tłuszcz trzewny: jak oszacować jego ilość i zminimalizować ryzyko dla zdrowia?
Nadmiar tkanki tłuszczowej wiąże się z wysokim ryzykiem rozwoju niektórych poważnych chorób. Ale czy wiesz dlaczego tak się dzieje? Ponieważ tkanka tłuszczowa to nie tylko "dodatkowe kilogramy", ale także wpływ na procesy metaboliczne w organizmie.
Jak mieć zdrowe włosy? 8 produktów, które powinieneś włączyć do swojej diety
Jak mieć zdrowe włosy? 8 produktów, które powinieneś włączyć do swojej diety
Jak odżywianie wpływa na zdrowie włosów? Pokażemy Ci, jakie produkty są najlepsze dla utrzymania zdrowych włosów.
L-teanina: co to, jej działanie i dawkowanie
L-teanina: co to, jej działanie i dawkowanie
L‑teanina występuje naturalnie w liściach herbaty. Dzięki swojemu relaksującemu działaniu staje się coraz bardziej popularna także wśród suplementów diety. Jakie ma działanie i z jakich źródeł warto ją przyjmować?
Ashwagandha: co to, jej działanie i dawkowanie
Ashwagandha: co to, jej działanie i dawkowanie
Ashwagandha to zioło stosowane w tradycyjnej medycynie kultur Wschodu od tysięcy lat ze względu na swoje pozytywne działanie, od wsparcia zdrowia psychicznego po zwiększenie energii i witalności. W tym artykule omówiono jej zalety, a także ryzyko i możliwe dawkowanie.