Jakie białko bez laktozy wybrać?

Uwagi
Jakie białko bez laktozy wybrać?
Co znajduje się w artykule?
Wyświetl listę Ukryj listę

"Chciałbym zjeść trochę białka, ale boję się, że będzie mi niedobrze, bo nie toleruję laktozy". Brzmi znajomo? Białka są najczęściej stosowanymi suplementami w żywieniu sportowców, a na rynku mamy do wyboru produkty z wielu źródeł. Jednak nie każdy ma ten wybór całkowicie nieograniczony. Czy nietolerancja laktozy jest przeszkodą w przyjmowaniu białka? Przyjrzyjmy się temu w poniższym artykule.

Czym jest laktoza i gdzie możemy ją znaleźć?

Laktoza jest disacharydem (cukrem) składającym się z monosacharydów glukozy i galaktozy. Stanowi główny składnik węglowodanowy mleka ssaków (a zatem i ludzi), odgrywa ważną rolę w żywieniu młodych zwierząt oraz nadaje mleku i produktom mlecznym typowy słodki smak.

Jak rozpoznać nietolerancję laktozy?

Obecność enzymu laktazy jest niezbędna do rozkładu laktozy w jelicie cienkim. Jeśli poziom laktazy jest niewystarczający, organizm nie jest w stanie rozłożyć i wchłonąć spożytej laktozy, która następnie przechodzi do jelita grubego, gdzie wiąże wodę i jest dalej rozkładana przez bakterie jelitowe, powodując nieprzyjemne objawy typowe dla nietolerancji laktozy, takie jak biegunka, wzdęcia i bóle brzucha.

Mogłoby się wydawać, że osoba zmagająca się z nietolerancją laktozy jest faktycznie chora, ale prawda jest nieco bardziej skomplikowana. Poziom enzymu laktazy stopniowo spada wraz z przejściem na dietę mieszaną .

To, w jakim stopniu jego aktywność jest zachowana lub nie, jest uwarunkowane genetycznie u każdego z nas, w tym przypadku mówimy o pierwotnej nietolerancji laktozy. Możemy spotkać się również z tzw. wtórną nietolerancją laktozy, która występuje w powiązaniu z chorobami jelit (stany zapalne jelit, nieleczona celiakia).

Na jakie białka uważać przy problemach z laktozą?

Jak już wspomnieliśmy, głównym źródłem laktozy jest mleko. Logicznie rzecz biorąc, oznaczałoby to, że o białkach serwatkowych i kazeinowych możemy tylko pomarzyć. Ale nie ma co rozpaczać - nawet wśród nich na pewno znajdzie się odpowiednie białko dla Ciebie!

Niestety, nie można określić "bezpiecznej dziennej dawki" laktozy w przypadku nietolerancji laktozy. Jej tolerancja zależy od aktywności enzymu laktazy, która różni się u każdego z nas. W tym przypadku bardziej niż gdziekolwiek indziej sprawdza się zasada, że to, co jest odpowiednie dla jednej osoby, niekoniecznie musi być odpowiednie dla drugiej (EFSA, 2010).

Jak określić zawartość laktozy w białku?

  • Laktoza jest ukryta w podanych wartościach odżywczych białka pod etykietą "w tym cukry".
  • Możemy dokładnie określić zawartość laktozy tylko w niearomatyzowanych i niesłodzonych produktach, w których jedynym węglowodanem jest laktoza.
  • Aromatyzowane białka mogą mieć całkowitą zawartość węglowodanów zwiększoną przez dodatkowe składniki użyte w produkcie. Najczęściej są to dodatki, nadające smak i aromat białku, co sprawia, że nie będziemy w stanie precyzyjnie określić, ile laktozy zawiera dany produkt.
  • Dlatego w przypadku produktów smakowych możemy jedynie wiarygodnie określić "maksymalną" zawartość laktozy. Aby zilustrować różnice między poszczególnymi smakami, wybrano Vilgain Grass‑Fed Koncentrat białka bez smaku i o smaku waniliowym. W razie wątpliwości można zapytać producenta ozawartość laktozy lub sięgnąć po białko z gwarantowaną właściwością "bez laktozy".

W przypadku białka niesmakowego najdokładniej określimy zawartość laktozy

Jakie białko bez laktozy wybrać?

Białko smakowe może zawierać mniej laktozy

Jakie białko bez laktozy wybrać?

Co z zawartością laktozy w popularnych białkach serwatkowych?

1. Zapomnij o koncentratach serwatki, jeśli masz problemy z laktozą

Koncentrat serwatki jest najpopularniejszym źródłem białka w żywieniu sportowców, a średnia zawartość laktozy mieści się w zakresie 4‑6 g/100 g białka.

Mimo że jedna miarka białka zawiera około 1,5‑2 g laktozy, koncentraty serwatki są najmniej odpowiednie dla osób nietolerujących laktozy ze wszystkich produktów serwatkowych.

2) Izolaty serwatki mogą być również stosowane przez osoby z nietolerancją laktozy

Jeśli pogodziłeś się już z informacją, że koncentraty serwatki lepiej pozostawić innym, oto nadchodzi wybawienie w postaci izolatów serwatki.

Przy średniej zawartości laktozy wynoszącej około 2 g/100 g produktu, izolaty serwatki mogą być bez obaw spożywane przez osoby z nietolerancją laktozy.

Grass‑Fed Izolat białka

Grass-Fed Izolat białka

3) Hydrolizaty serwatki wykonane z izolatu są również odpowiednim wyborem

Hydrolizaty mogą być wytwarzane zarówno z koncentratu, jak i izolatu serwatki. Oprócz ilości zawartego białka, hydrolizaty różnią się ilością laktozy.

Hydrolizaty białkowe na bazie izolatu serwatki zawierają mniej laktozy i dlatego są lepszym wyborem dla osób z nietolerancją laktozy.

Jeśli nadal masz obawy, na rynku dostępne są również specjalne preparaty serwatkowe o niskiej zawartości laktozy.

Specjalne białka serwatkowe

ProduktZawartość laktozyZawartość laktozy w porcji (30 g)
Vilgain Lactose Free Whey Proteinmaks. 0,04 g/100 g0,01 g
BioTech USA ISO Whey ZERO
-<0,1 g /100 ml gotowego napoju

Białko serwatkowe bez laktozy

Białko serwatkowe bez laktozy i cukru

Jakie są białka kazeinowe?

Konwencjonalne białka kazeinowe zawierają średnio około 4,5 g laktozy/100 g produktu, co jest ilością, która może powodować wiele problemów w przewodzie pokarmowym niektórych osób.

Dlatego kazeiny nie mogą być powszechnie zalecane dla osób z nietolerancją laktozy. Niektórzy mogą je trawić bez problemu, podczas gdy u innych taki "proteinowy shake" może spowodować poważne problemy. Są bowiem osoby, które źle reagują nawet na śladowe ilości laktozy. Dlatego zawsze warto kierować się zdrowym rozsądkiem i własnym samopoczuciem.

Co warto zapamiętać?

Na zakończenie chciałabym ponownie zwrócić uwagę na znaczące różnice pomiędzy poszczególnymi ludźmi. Jeśli zmagasz się z nietolerancją laktozy, prawdopodobnie już wiesz, jakie ilości laktozy tolerujesz bez problemu, a co mogłoby okazać się zbyt dużym obciążeniem.

Jest to również coś, o czym należy pamiętać przy wyborze odpowiedniego białka. Przy odrobinie wysiłku nawet nietolerancja laktozy nie jest przeszkodą w osiągnięciu wymarzonego celu. Wystarczy wybrać odpowiednie białko serwatkowe lub sięgnąć po wysokiej jakości białko wegańskie pochodzenia roślinnego.

Jak i kiedy stosować białko w celu utraty wagi lub przyrostu masy mięśniowej?
Jak i kiedy stosować białko w celu utraty wagi lub przyrostu masy mięśniowej?
Białko może ułatwić nam utratę wagi, a także przyrost masy mięśniowej. Nie jest jednak wszechmocnym czarodziejem i należy obchodzić się z nim umiejętnie. Dowiedz się, jak stosować białko w odniesieniu do swoich celów i opanuj magię białka.
Jak powstaje białko serwatkowe?
Jak powstaje białko serwatkowe?
Wśród sportowców prawie każdy zna białko serwatkowe. Ale czy wiesz, jak ono powstaje?
Kazeina micelarna: zapomniane białko najwyższej jakości
Kazeina micelarna: zapomniane białko najwyższej jakości
Kazeina micelarna to jeden z najwyższej jakości napojów białkowych dostępnych na rynku. Jakie są jego główne zalety?
Deficyt kaloryczny: jak go obliczyć i prawidłowo skonfigurować?
Deficyt kaloryczny: jak go obliczyć i prawidłowo skonfigurować?
Deficyt kaloryczny jest podstawą skutecznego odchudzania - ale co rozumiemy przez ten termin i jak wykorzystać tę wiedzę w praktyce?
Naturalne probiotyki w jedzeniu: 8 najlepszych źródeł
Naturalne probiotyki w jedzeniu: 8 najlepszych źródeł
Nie tylko suplementy diety zawierają duże ilości kultur probiotycznych. Które produkty spożywcze należą do najbogatszych w naturalne probiotyki?
Jakie orzechy są najzdrowsze?
Jakie orzechy są najzdrowsze?
Wybierając orzechy, często zastanawiamy się, który rodzaj jest najzdrowszy. Czy to w ogóle możliwe? Co sprawia, że każdy rodzaj orzechów jest lepszy pod względem odżywczym i który z nich jest najbardziej wartościowy?
Z czym pić białko serwatkowe: z wodą czy mlekiem?
Z czym pić białko serwatkowe: z wodą czy mlekiem?
Białko serwatkowe to najczęściej stosowany suplement diety w świecie fitness, z którym wiąże się wiele kwestii. Jedną z nich jest sposób jego przygotowania - czy lepiej wymieszać białko z wodą czy mlekiem?
Psyllium: czym jest, dawkowanie, efekty i wpływ na utratę wagi
Psyllium: czym jest, dawkowanie, efekty i wpływ na utratę wagi
Psyllium zawiera rozpuszczalny błonnik, który jest niezbędny do prawidłowego trawienia i odżywiania mikroflory jelitowej. Co odróżnia psyllium od innych źródeł błonnika i jak je przyjmować, aby uzyskać maksymalne korzyści?
Elektrolity w sporcie: jak je prawidłowo uzupełniać?
Elektrolity w sporcie: jak je prawidłowo uzupełniać?
Utrata niektórych elektrolitów podczas aktywności fizycznej może być na tyle duża, że warto pomyśleć o ich uzupełnieniu. W tym artykule dowiesz się, przy jakich aktywnościach warto o to zadbać i jak skutecznie uzupełniać elektrolity.
Kawa vs. Matcha: czym różnią się te napoje i który z nich jest zdrowszy?
Kawa vs. Matcha: czym różnią się te napoje i który z nich jest zdrowszy?
Czym japońska zielona herbata Matcha różni się od innych zielonych herbat i czy jej działanie można porównać do kawy?
Jak jeść zdrowo, czyli zasady prawidłowego odżywiania
Jak jeść zdrowo, czyli zasady prawidłowego odżywiania
Prawdopodobnie spotkałeś się już z terminem "zdrowe odżywianie" - ale co przez to rozumiesz i jak najlepiej zastosować go w praktyce? Pomoże Ci w tym dzisiejszy artykuł.
Co pić zamiast kawy? 7 alternatyw dla kawy
Co pić zamiast kawy? 7 alternatyw dla kawy
Czy istnieje sposób na zastąpienie ulubionej kawy? Tak! Mamy 7 alternatyw dla kawy, które niezawodnie wstrzykną nową dawkę energii w twoje żyły. Które to?
Maca: co to, jej działanie i dawkowanie
Maca: co to, jej działanie i dawkowanie
Maca peruviana to jeden z popularnych ekstraktów tradycyjnie stosowanych w celu wspierania witalności i funkcji mózgu. Jak wybrać odpowiedni rodzaj i jaka jest dawka?
Kurkumina: co to, jej działanie i dawkowanie
Kurkumina: co to, jej działanie i dawkowanie
Kurkumina jest uważana za jedną z najsilniejszych substancji zawartych w kurkumie. Jak konkretnie może ona wpływać na zdrowie człowieka, jakie ilości należy spożywać i czy istnieją jakieś skutki uboczne?
Tłuszcz trzewny: jak oszacować jego ilość i zminimalizować ryzyko dla zdrowia?
Tłuszcz trzewny: jak oszacować jego ilość i zminimalizować ryzyko dla zdrowia?
Nadmiar tkanki tłuszczowej wiąże się z wysokim ryzykiem rozwoju niektórych poważnych chorób. Ale czy wiesz dlaczego tak się dzieje? Ponieważ tkanka tłuszczowa to nie tylko "dodatkowe kilogramy", ale także wpływ na procesy metaboliczne w organizmie.