Jeśli chcesz włączyć do swojej diety więcej zdrowych roślin strączkowych, wybierz czarną soczewicę, zwaną beluga. Soczewica Beluga ma drobne ziarna, niezwykły kolor i subtelny orzechowy smak. Nie rozgotowuje się po ugotowaniu, dzięki czemu nadaje się do zup, sałatek lub curry.
1 porcja zawiera.
- 422 kcal
- 60 g węglowodanów
- 7 g tłuszczów
- 22 g białka
Na 2 porcje
- 160 g marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 50 g czerwonej cebuli
- 120 g czarnej soczewicy
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka imbiru
- 1 łyżeczka przypraw curry
- 250 g passaty pomidorowej
- 200 ml mleka kokosowego
- 300 ml wody
- 200 g słodkich ziemniaków
- 30 g młodego szpinaku
- 2 łyżki soku z limonki
- sól himalajska
- pieprz
- ryż jaśminowy
- liście pietruszki
Przygotowanie
-
Rozgrzej olej kokosowy na patelni. Dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek, świeży drobno starty imbir, pokrojoną w plasterki marchewkę i smaż przez około 2 minuty.
-
Dodaj przyprawy curry, czarną soczewicę i wymieszaj. Następnie dodaj passatę pomidorową, mleko kokosowe i wodę. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez około 20‑25 minut. W razie potrzeby dolewać wody.
-
Dodaj pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki i gotuj przez kolejne 15 minut, aż słodkie ziemniaki będą miękkie. Dopraw curry solą, pieprzem i sokiem z limonki. Pod koniec gotowania dodaj szpinak, a gdy zwiędnie, zdejmij patelnię z ognia.
-
Gotowe curry udekoruj posiekaną natką pietruszki lub liśćmi kolendry i podawać z ryżem.
Smacznego.