Zdrowych przekąsek nigdy dość, dlatego postanowiliśmy unowocześnić naszą ulubioną przekąskę. Zainspirowały nas popularne batoniki twarogowe z Lidla, które są całkiem pożywne. Pozbawiliśmy je kalorii i tłuszczu i dodaliśmy trochę białka. Rezultatem jest smaczna przekąska ze świeżymi malinami i chrupiącą czekoladą, do której będziesz wracać. Przekonaj się sam!
1 porcja zawiera.
- 120 kcal
- 5,6 g węglowodanów
- 7,7 g tłuszczów
- 6,9 g białka
Na 12 porcji
- 500 g twarogu półtłustego
- 1 opakowanie żelatyny
- 40 g słodziku w proszku
- 30 g cukru pudru
- 2 łyżki liofilizowanych malin
- 100 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- 20 g białka waniliowego
Przygotowanie
-
Najpierw przygotuj żelatynę zgodnie z instrukcją. W misce wymieszaj twarożek ze słodzikiem, białkiem i cukrem. Cukier można całkowicie pominąć i zastąpić słodzikiem.
-
Wymieszaj z żelatyną. Jeśli utworzą się grudki, nie ma to znaczenia. Można je zmiksować za pomocą blendera.
-
Przygotuj mniejszą blachę do pieczenia, która zmieści się w zamrażarce (20x20 cm). Wyłóż ją papierem do pieczenia, pokrusz liofilizowane maliny na dnie i przykryj kremem. Włóż masę do zamrażarki na pół godziny.
-
Rozpuść czekoladę z dwiema łyżeczkami oleju kokosowego w kąpieli wodnej, wyjmij zastygniętą masę i pokrój ją na batoniki. Umieść batoniki na kratce ze stali nierdzewnej, umieść pod nimi blachę do pieczenia, polej je czekoladą i pozostaw do zastygnięcia.
Inną opcją jest nabijanie batonów na szpikulce i zanurzanie ich w czekoladzie.
-
Batony należy przechowywać w lodówce i najlepiej spożyć w ciągu dwóch dni. Można je również zamrozić. W takim przypadku należy je rozmrozić w temperaturze pokojowej przez godzinę przed spożyciem.
-
Więc smacznego!