Zdrowych przekąsek nigdy dość, dlatego postanowiliśmy unowocześnić naszą ulubioną przekąskę. Zainspirowały nas popularne batoniki twarogowe z Lidla, które są całkiem pożywne. Pozbawiliśmy je kalorii i tłuszczu i dodaliśmy trochę białka. Rezultatem jest smaczna przekąska ze świeżymi malinami i chrupiącą czekoladą, do której będziesz wracać. Przekonaj się sam!
1 porcja zawiera.
- 166 kcal
- 7 g węglowodanów
- 8 g tłuszczów
- 16 g białka
Na 10 porcji
- 1 opakowanie twarogu półtłustego
- 60 g białka pistacjowego
- 1 łyżka masła pistacjowego
- kropla stewii
- 50 g czekolady gorzkiej
- łyżeczka oleju kokosowego
- 1 opakowanie twarogu półtłustego
- 60 g białkek truskawkowych
- truskawkowa kropla stewii
- 10 g truskawek liofilizowanych
- 50 g Vilgain białych czekolad
- łyżeczka oleju kokosowego
Przygotowanie
-
Najpierw przygotuj żelatynę zgodnie z instrukcją. W misce wymieszaj twarożek ze słodzikiem, białkiem i cukrem. Cukier można całkowicie pominąć i zastąpić słodzikiem.
-
Wymieszaj z żelatyną. Jeśli utworzą się grudki, nie ma to znaczenia. Można je zmiksować za pomocą blendera.
-
Przygotuj mniejszą blachę do pieczenia, która zmieści się w zamrażarce (20x20 cm). Wyłóż ją papierem do pieczenia, pokrusz liofilizowane maliny na dnie i przykryj kremem. Włóż masę do zamrażarki na pół godziny.
-
Rozpuść czekoladę z dwiema łyżeczkami oleju kokosowego w kąpieli wodnej, wyjmij zastygniętą masę i pokrój ją na batoniki. Umieść batoniki na kratce ze stali nierdzewnej, umieść pod nimi blachę do pieczenia, polej je czekoladą i pozostaw do zastygnięcia.
Inną opcją jest nabijanie batonów na szpikulce i zanurzanie ich w czekoladzie.
-
Batony należy przechowywać w lodówce i najlepiej spożyć w ciągu dwóch dni. Można je również zamrozić. W takim przypadku należy je rozmrozić w temperaturze pokojowej przez godzinę przed spożyciem.
-
Więc smacznego!