Nie znam nikogo, kto nie uwielbiałby pankejków. Są pysznym śniadaniem lub przekąską. Zazwyczaj kojarzą się z niezdrowymi, tłustymi i zbyt słodkimi plackami. Jednak w ostatnich latach stały się absolutnym hitem na diecie fitness, ponieważ można z nich zrobić wiele zdrowych opcji, a ponadto są naprawdę fotogeniczne!
Zobacz, jak łatwo i szybko ich przygotować:
1 porcja zawiera.
- 319 kcal
- 35 g węglowodanów
- 2 g tłuszczów
- 39 g białka
Na 1 porcję
- 2 łyżki białka waniliowego
- 1/2 kubku płatków owsianych
- 1/2 kubku twarogu
- 3 białka jaj
Przygotowanie
-
Wymieszaj płatki owsiane, twaróg, białko i białka jaj. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
-
Rozegrzej patelnię, posmaruj ją olejem kokosowym i wylej na nią trochę ciasta. Smaż z jednej strony przez około 3 minuty, następnie odwróć i smaż z drugiej strony przez około 1,5 minuty. Następnie powtórz czynność w zależności od tego, ile pankejków chcesz mieć.
-
Podawaj na ciepło. Pankejki można udekorować owocami, jogurtem, orzechami lub innymi pysznymi dodatkami, które przypomną słodki smak pankejków przygotowywanych przez mamę w dzieciństwie.