Miękie w środku, chrupiące na zewnątrz, gotowe w 15 minut, bez potrzeby użycia wagi, można to wszystko zrobić za pomocą jednej filiżanki --> dokładnie to opisuje ten prosty gofr. Idealne śniadanie lub deser, gdy nie masz ochoty na pieczenie. Zobaczmy więc, jak je zrobić.
1 porcja zawiera.
- 150 kcal
- 22,1 g węglowodanów
- 5 g tłuszczów
- 6 g białka
Na 4 porcje
- 1 kubek gładkiej mąki
- 2 łyżki cukieru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 kubek mleka
- 2 jajka
- 6 kropelek ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki masła
- ghee w sprayu
- syrop klonowy
- masło
- orzech pekan
Przygotowanie
-
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. -
W innej misce wymieszaj mleko, jajka i roztopione masło. Dodaj ekstrakt waniliowy.
-
Stopniowo dodawaj mokre składniki do suchych i mieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto bez grudek.
-
Rozgrzej gofrownicę i lekko spryskaj ją ghee w sprayu. Wlej do niej ciasto - ilość ciasta zależy od wielkości gofrownicy.
-
Zamknij pokrywę i piecz, aż gofry będą złotobrązowe i chrupiące. Powtarzaj proces z większą ilością ciasta, aż zużyjesz całe.
-
Podawaj gofry z syropem klonowym, bananem, orzechami pekan i plasterkiem masła. Ale możesz użyć czego tylko chcesz - owoców, jogurtu greckiego, lodów lub masła orzechowego. Smacznego!