Oryginalny przepis pochodzi z Ukrainy. W tamtym czasie miejscowi prawdopodobnie nawet nie wiedzieli, że dzięki nim powstaje przysmak fitness pełen białka. Podstawą tego jedzenia jest twaróg lub miękki ser. Dodaje się do niego niewielką ilość mąki, aby stworzyć lekkie ciasto, z którego powstaje miękki i pyszny placuszek.
A teraz dość gadania i przejdźmy do rzeczy!
1 porcja zawiera.
- 77 kcal
- 6 g węglowodanów
- 2 g tłuszczów
- 12 g białka
Na 9 porcji
- 500 g miękkiego twarogu
- 2 jajka
- 30 g Grass Fed Whey Protein
- 50 g mąki orkiszowej
- 1 łyżka ksylitolu
- 1 łyżeczka mielonej wanilii
Przygotowanie
-
Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, aby uformować ciasto. Jeśli będzie zbyt lepkie, dodaj trochę mąki.
-
Za pomocą łyżki wyjmuj pojedyncze kawałki z masy i formuj z nich kulki w dłoni, a następnie spłaszcz je na placek o grubości około 1,5 cm.
Aby ułatwić pracę z ciastem, należy zwilżyć dłonie.
-
Przed smażeniem obtocz wszystkie naleśniki w odrobinie mąki.
-
Smażyć na średnim ogniu na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju kokosowego z obu stron na złoty kolor.
-
Podawaj jeszcze ciepłe z czymkolwiek lubisz. Świetny jest biały jogurt lub soczysty dżem Vilgain bez cukru.
Smacznego!