Przepisów na pankejki białkowe jest w Internecie sporo. Czy masz już swój ulubiony? Jeśli nie, oto gorący kandydat. Puszyste pankejki bez dodatku cukru, jagody i białko. To kombinacja, której po prostu nie można odmówić.
1 porcja zawiera.
- 378 kcal
- 43 g węglowodanów
- 5 g tłuszczów
- 40 g białka
Na 1 porcję
- 100 g niskotłuszczowego mleka acidofilnego
- 30 g białka waniliowego
- 50 g mąki orkiszowej razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 białko jaj
- ghee
- 30 g jagod
Przygotowanie
-
W misce wymieszaj mleko acidofilne z mąką, białkiem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj z ubitym białkiem jajka.
-
Wlej ciasto na rozgrzaną patelnię z odrobiną ghee i dodaj kilka jagód. Smaż przez około 3 minuty z jednej strony i 2 minuty z drugiej.
-
Pankejki można udekorować świeżymi owocami, polać syropem zero lub podawać z jogurtem greckim, dżemem lub masłem orzechowym. Nie ma żadnych ograniczeń dla Twojej wyobraźni. Tak czy inaczej, z pewnością będą smakować wyśmienicie. Pokaż nam, z czym zazwyczaj jesz pankejki! Chętnie zobaczymy to pod #vilgainprzepisy.