Mówiliśmy już kilka razy, że można zrobić najbardziej puszystą i kremową owsiankę z płatków owsianych Vilgain. Nie chcemy jednak zanudzać Cię na śmierć, więc dziś przyjęliśmy nieco niekonwencjonalne podejście. Owsianka na słono! Ilu z Was jej próbowało?
1 porcja zawiera.
- 455 kcal
Na 1 porcję
- 60 g płatków owsianych
- 1 białko jaj
- 1 łyżka drożdże delikatesowe
- 1 łyżka Sosu sojowego tamari
- 10 g seru
- chili
- pieprz
- zioło
- 30 g szynki
- 50 g pieczarek
- 10 g awokado
- 1 jajko
- 10 g Nasiona
- 10 g orzechów włoskich
- 1 łyżka Sosu sojowego tamari
Przygotowanie
-
Wstępnie namocz nasiona w sosie tamari.
-
Wsyp płatki na rozgrzaną patelnię. Lekko je podsmaż, aby zaczęły fajnie pachnąć, następnie zalej je wodą tak, aby jej krawędź znajdowała się około centymetra nad płatkami. Zmniejsz ogień do małego i gotuj przez co najmniej trzy minuty, aż płatki wchłoną wodę i ładnie się spulchnią. Regularnie mieszaj podczas gotowania.
-
Przed końcem gotowania dodaj na patelnię ubite białko i delikatnie wymieszaj je z płatkami.
-
Gotową kaszę dopraw sosem tamari, drożdżami delikatesowymi, przyprawami i ziołami. Dodaj starty ser.
-
A teraz nadszedł czas, aby przygotować wszystkie smakołyki, które znajdą się na wierzchu owsianki. Odcedź nasiona, które umieściliśmy w tamari w pierwszym kroku i upraż je na gorącej patelni. Wszystko, czego potrzebują, to pół minuty i sporo mieszania, aby się nie przypaliły. Lekko podsmaż grzyby na odrobinie oleju, aby były ładne i soczyste. Jajka gotować przez 5 minut do miękkości, schłodzić lodowatą wodą i obrać. Dodaj pozostałe składniki zgodnie z własnymi preferencjami i nie krępuj się dodać więcej.
-
Jeśli zdecydujesz się urozmaicić swoją dietę płatkami owsianymi naslano, daj nam znać na Instagramie pod hashtagiem #aktinrecipes.