Jak i kiedy stosować białko w celu utraty wagi lub przyrostu masy mięśniowej?

09. 12. 2024
Zweryfikowany przez Mgr. Kristýna Kovářová
Uwagi
Jak i kiedy stosować białko w celu utraty wagi lub przyrostu masy mięśniowej?
Co znajduje się w artykule?
Wyświetl listę Ukryj listę

Białko słusznie zyskało stałe miejsce w planie suplementacyjnym wielu sportowców, a wielu z nich liczy na niemal magiczne efekty jego stosowania. Samo białko jednak nie jest w stanie zdziałać cudów w Twojej diecie - bez solidnych podstaw się nie obejdzie, ale w wielu sytuacjach może rzeczywiście pomóc. Kluczowe jest, aby wiedzieć, jak je stosować i dostosować jego przyjmowanie do swoich celów i oczekiwań.

Dziś przyjrzymy się nie tylko temu, czym jest proszek potocznie zwany białkiem i jak może wspierać zarówno odchudzanie, jak i budowanie masy mięśniowej, lecz przede wszystim omówimy jego właściwe stosowanie. Zaczynamy?

Czym w ogóle jest białko?

Białko to organiczny związek chemiczny złożony z aminokwasów, który pełni kluczową rolę w budowie i regeneracji tkanek. A skąd pochodzą te aminokwasy?

  1. Z mleka krowiego pochodzi klasyczne białko serwatkowe lub kazeinowe, które jest nie tylko prostym źródłem białka, ale także cennych substancji biologicznie czynnych o pozytywnym wpływie na odporność.
  2. Z roślin (groch, soja, konopie) i ich odpowiednich kombinacji. Coraz częściej na rynku pojawia się szereg produktów będących alternatywą dla białka serwatkowego, tzw. białek wegańskich.

Jak wykorzystać białko do przyrostu masy mięśniowej?

Kurier właśnie dostarczył nam paczkę z białkiem i nie możemy się doczekać, aż go spróbujemy i poczujemy, jak nasze mięśnie rosną niczym grzyby po deszczu. Nagle okazuje się, że pijemy białko od miesiąca i nadal nic - więc w czym jest problem? Choć spożycie białka samo w sobie pozytywnie wpływa na wzrost mięśni, to nie wystarczy, by osiągnąć muskulaturę Arnolda.

  1. Wzrost mięśni wymaga większego spożycia energii niż jej wydatkowanie.
  2. Musimy regularnie trenować siłowo, aby stymulować ich wzrost i wzmocnienie.
  3. Powinniśmy przyjmować około 1,4‑2 gramów białka na kilogram masy ciała.

Spożycie energii i białka ma kluczowe znaczenie dla wzrostu mięśni.

Jeśli od jakiegoś czasu trenujemy siłowo, a mięśnie nadal nie rosną, warto sprawdzić nasz bilans energetyczny i po prostu zwiększyc liczbę spożywanych kalorii, zwłaszcza w postaci białka, jeśli mamy go w swojej diecie za mało. Często zdarza się, że nie spożywamy wystarczającej ilości białka, a w tym pomoże nam napój białkowy, który jest jego skoncentrowanym źrodłem.

Grass‑Fed Koncentrat białka

Grass-Fed Białka bez cukru

Jak wykorzystać białko do odchudzania?

Białko rzeczywiście może wspierać proces odchudzania, ale nie w taki sposób, że wypijemy je i będziemy oczekiwać cudownego efektu, podobnie jak w przypadku budowania tkanki mięśniowej. Wszystko zależy od kontekstu - białko pomaga nam czuć się sytymi na dłużej, co w efekcie pozytywnie wpływa na kontrolę apetytu.

Podstawowe warunki utraty wagi:

  1. Aby schudnąć, trzeba mieć większy wydatek energetyczny niż ilość przyjmowanych kalorii.
  2. Idealnie byłoby włączyć do swojego planu dnia trening siłowy, aby zachować jak najwięcej tkanki mięśniowej.
  3. Powinieneś mieć odpowiednio rozpisaną dietę, na przykład w postaci zdrowego talerza z Harvardu.
  4. W diecie możemy nawet preferować więcej tłuszczów lub węglowodanów w naszym składzie diety, zależy to wyłącznie od samoobserwacji i preferencji.
  5. Podobnie jak w przypadku budowania masy mięśniowej, powinniśmy przyjmować około 1,4‑2 gramów białka na kilogram masy ciała.

Dlaczego białko jest ważne podczas odchudzania?

Dlaczego powinniśmy spożywać podobne ilości białka, jak w przypadku budowania masy mięśniowej? Wysokie spożycie białka, w połączeniu z treningiem siłowym, może zminimalizować utratę tkanki mięśniowej spowodowaną deficytem kalorycznym (ukierunkowane zmniejszenie spożycia energii z diety).

Jak omówiliśmy wcześniej, wyższe spożycie białka oznacza, że będziemy czuć się bardziej syci. Ciekawym odkryciem jest to, że wyższe spożycie białka zwiększa poziom hormonów zmniejszających apetyt, takich jak GLP‑1, PYY lub cholecystokinina, jednocześnie zmniejszając hormony "głodu", takie jak grelina.

Zwiększenie spożycia białka z 15% całkowitego spożycia energii do 30% w badaniu Weigleya, doprowadziło do spontanicznego ograniczenia spożycia kalorii o 441 kcal dziennie, a po 12 tygodniach uczestnicy badania stracili średnio 5 kilogramów wagi.

Nadal jednak więcej nie znaczy lepiej i nie mamy naukowego uzasadnienia dla wyższego spożycia białka niż około 2 gramy na kilogram masy ciała. Pamiętaj jednak, że całkowite spożycie białka najlepiej rozłożyć na kilka porcji w ciągu dnia.

Białko na odchudzanie

Białko na odchudzanie

Jak osiągnąć wyższe spożycie białka?

  1. Po treningu dawka białka (20‑40 g) dostarcza wystarczającej ilości białka, aby natychmiast wspomóc regenerację uszkodzonych podczas treningu mięśni. W ciągu około 2,5 godziny nie powinniśmy zapominać również o spożyciu solidnego posiłku.
  2. W dowolnym momencie dnia możemy użyć skoncentrowanego białka, aby uzupełnić całkowite spożycie białka lub, jeśli nie mamy czasu na przygotowanie pełnowartościowej przekąski, sięgnąć po białko jako alternatywę.
  3. Popularny baton proteinowy może również pomóc nam w zwiększeniu dziennego spożycia białka.
  4. Wiele badań wykazało, że spożycie micelarnego kazeinianu pozytywnie wpływa na wzrost mięśni, ponieważ jego wchłanianie trwa dłużej. Wedzieli to również dawni kulturyści, którzy jedli na noc ulubiony twaróg. Po micelarnym kazeinianie nie będziemy jednak czuć się tak pełni, jak po miseczce twarogu.
  5. Możemy również zwiększyć nasze ogólne spożycie białka, stosując białko w proszku jako składnik do pieczenia, aby poprawić profil makroskładników odżywczych w składzie naszych ulubionych ciast. Podobnie, białko będzie idealnym wyborem, aby zwiększyć spożycie białka w owsiance lub kaszy ryżowej. Aby uzyskać pomysły, sugestie i wskazówki dotyczące słodkich, wytrawnych, zdrowych i aromatycznych smakołyków, kliknij link dopracowane przepisy z kuchni Vilgain.
  6. Co powiesz na lody bogate w białko? Zmiksuj dwa banany (200 g) w blenderze z dwiema miarkami białka w proszku (70 g) i jogurtem greckim (140 g). Możesz dodać swój ulubiony Cheat Spread, wiórki kokosowe lub kakao w proszku do smaku. Wymieszaj wszystko razem i pozostaw w zamrażarce na co najmniej 3 godziny. Podawaj, kiedy tylko chcesz.

Co warto zapamiętać?

Dzięki napojowi białkowemu możemy skutecznie zwiększyć spożycie białka, co może pomóc nam zbudować większą masę mięśniową, pod warunkiem, że dostarczymy wystarczającą ilość energii, białka i regularnie tranujemy siłowo. Podobnie, stosując białko przy mniejszym spożyciu energii, możemy wspierać proces odchudzania.

Dodatkowo, białko zwiększa uczucie sytości po posiłku, a jego metabolizm wymaga największego wydatku energetycznego spośród makroskładników (dieta o najwyższym TEF). Białko pomoże nam w osiągnięciu naszych celów, ale kluczowe jest jego właściwe stosowanie - w przeciwnym razie trudno liczyć na znaczące efekty.

Deficyt kaloryczny: jak go obliczyć i prawidłowo skonfigurować?
Deficyt kaloryczny: jak go obliczyć i prawidłowo skonfigurować?
Deficyt kaloryczny jest podstawą skutecznego odchudzania - ale co rozumiemy przez ten termin i jak wykorzystać tę wiedzę w praktyce?
Białko na odchudzanie: jak wybrać najlepsze?
Białko na odchudzanie: jak wybrać najlepsze?
Białko ma szczególną pozycję w naszej diecie! Podczas odchudzania to właśnie białko pozwala utrzymać masę mięśniową. Jakie białko najlepiej wybrać do swojej diety?
Z czym pić białko serwatkowe: z wodą czy mlekiem?
Z czym pić białko serwatkowe: z wodą czy mlekiem?
Białko serwatkowe to najczęściej stosowany suplement diety w świecie fitness, z którym wiąże się wiele kwestii. Jedną z nich jest sposób jego przygotowania - czy lepiej wymieszać białko z wodą czy mlekiem?
Naturalne probiotyki w jedzeniu: 8 najlepszych źródeł
Naturalne probiotyki w jedzeniu: 8 najlepszych źródeł
Nie tylko suplementy diety zawierają duże ilości kultur probiotycznych. Które produkty spożywcze należą do najbogatszych w naturalne probiotyki?
Jakie orzechy są najzdrowsze?
Jakie orzechy są najzdrowsze?
Wybierając orzechy, często zastanawiamy się, który rodzaj jest najzdrowszy. Czy to w ogóle możliwe? Co sprawia, że każdy rodzaj orzechów jest lepszy pod względem odżywczym i który z nich jest najbardziej wartościowy?
Psyllium: czym jest, dawkowanie, efekty i wpływ na utratę wagi
Psyllium: czym jest, dawkowanie, efekty i wpływ na utratę wagi
Psyllium zawiera rozpuszczalny błonnik, który jest niezbędny do prawidłowego trawienia i odżywiania mikroflory jelitowej. Co odróżnia psyllium od innych źródeł błonnika i jak je przyjmować, aby uzyskać maksymalne korzyści?
Jak jeść zdrowo, czyli zasady prawidłowego odżywiania
Jak jeść zdrowo, czyli zasady prawidłowego odżywiania
Prawdopodobnie spotkałeś się już z terminem "zdrowe odżywianie" - ale co przez to rozumiesz i jak najlepiej zastosować go w praktyce? Pomoże Ci w tym dzisiejszy artykuł.
Jakie białko bez laktozy wybrać?
Jakie białko bez laktozy wybrać?
Nie tolerujesz laktozy i zastanawiasz się, jakie białko jest dla Ciebie odpowiednie? Po przeczytaniu tego artykułu wszystko stanie się jasne.
Płatki owsiane a zdrowie: dlaczego warto włączyć je do diety?
Płatki owsiane a zdrowie: dlaczego warto włączyć je do diety?
Płatki owsiane od dawna znane są jako pożywienie fitness. Takie płatki śniadaniowe dostarczą organizmowi mnóstwo energii w smacznej i lekkostrawnej formie. Nie odczuwa się wtedy głodu aż do pory obiadowej lub wystarczy mała przekąska.
Czy często odczuwasz głód? Może popełniasz jeden z tych błędów?
Czy często odczuwasz głód? Może popełniasz jeden z tych błędów?
Częsty głód jest plagą dla wielu osób - może mieć kluczowy wpływ na zdrowie i styl życia danej osoby. Niniejszy artykuł zawiera wskazówki dotyczące radzenia sobie z nim, w tym rozpoznawania, czy głód jest fizyczny czy emocjonalny.
Granola vs musli: jakie płatki śniadaniowe są najlepsze?
Granola vs musli: jakie płatki śniadaniowe są najlepsze?
Wyobraź sobie, że masz przed sobą 2 miski płatków śniadaniowych. W jednej są czekoladowe kulki z mlekiem, a w drugiej granola z mlekiem. Którą z nich wybierasz? Czy różnica w tych produktach jest naprawdę tak duża? I czy to naprawdę nie ma znaczenia?
Jak powstaje białko serwatkowe?
Jak powstaje białko serwatkowe?
Wśród sportowców prawie każdy zna białko serwatkowe. Ale czy wiesz, jak ono powstaje?
Leniwe jelita: jak poprawić perystaltykę jelit?
Leniwe jelita: jak poprawić perystaltykę jelit?
Chociaż zaburzenia gastroenterologiczne są jednymi z tych, na które cierpi znaczna część populacji, nie mówi się o nich zbyt często. Wręcz przeciwnie, może to być temat tabu (nawet wśród bliskich przyjaciół czy członków rodziny). W niniejszym artykule postaramy się zatem odpowiedzieć na jak najwięcej pytań dotyczących zdrowego trawienia!
Chelaty jako najlepiej przyswajalne minerały
Chelaty jako najlepiej przyswajalne minerały
Chelatowa forma minerałów nie jest zbyt dobrze znana w naszych stronach. Powód jest prosty – dla producentów suplementów diety łatwiej jest stworzyć produkt, w którym minerał występuje w formie organicznej lub nieorganicznej.
Jak przygotować idealną owsiankę przed i po treningu?
Jak przygotować idealną owsiankę przed i po treningu?
Wciąż zastanawiasz się, jak przygotować idealną owsiankę przedtreningową lub potreningową? Już nie musisz! Mamy poręczny przewodnik po tym, jak taka owsianka powinna wyglądać i co powinna zawierać. Oczywiście podpowiem też, jak sprawić, by była fotogeniczna.