Z czym pić białko serwatkowe: z wodą czy mlekiem?

Uwagi
9
Z czym pić białko serwatkowe: z wodą czy mlekiem?
Co znajduje się w artykule?
Wyświetl listę Ukryj listę

Białko serwatkowe jest najczęściej stosowanym suplementem diety w świecie fitness. Mimo, że niemal każdy ma je w domu, nadal istnieje wiele nierozwiązanych kwestii z nim związanych. Jednym z nich jest sposób przygotowania - czy lepiej mieszać białko z wodą czy mlekiem?

Jak pozyskuje się białko serwatkowe?

Podstawowym surowcem do produkcji białka serwatkowego jest mleko krowie, które zawiera około 80% kazeiny i 20% białka serwatkowego. W wyniku wytrącania kazeiny (np. w produkcji twarogu i sera) powstaje serwatka (zwana surowicą mleka), która zawiera białko serwatkowe. Białka te należy następnie dokładnie oddzielić od serwatki. Można to osiągnąć na kilka sposobów, które określają jakość otrzymanego białka:

  1. Filtracja membranowa. Metody membranowe wykorzystują półprzepuszczalną membranę jako filtr. Najczęściej stosowanymi metodami są tak zwana mikro- lub ultrafiltracja z przepływem krzyżowym, które nie uszkadzają zawartych białek, co pozwala na otrzymanie produktu wysokiej jakości. W ten sposób możemy uzyskać zarówno klasyczny koncentrat białka serwatkowego, jak i izolat (jeśli filtracja prowadzona jest przez dłuższy czas).
  2. Chromatografia jonowymienna. Jest to gorsza i obecnie przestarzała metoda polegająca na rozdzieleniu substancji w roztworze na podstawie ich ładunku. W chromatografii jonowymiennej dochodzi do denaturacji i degradacji niektórych frakcji białkowych, co obniża jakość otrzymanego produktu.
  3. Hydroliza. Utworzony już koncentrat serwatki może być dalej przetwarzany przez hydrolizę, proces, w którym białka są rozkładane na krótsze peptydy i poszczególne aminokwasy. Zaletą tego procesu jest to, że otrzymany produkt jest szybciej trawiony.

Jaka jest zawartość białka w białku serwatkowym i serwatce w proszku?

Sproszkowana serwatka jest często błędnie mylona z białkiem serwatkowym. W serwatce w proszku węglowodany są najbardziej obfitym składnikiem odżywczym (prawie 80%), podczas gdy białko serwatkowe jest wyraźnie zdominowane przez białko. Poniższa tabela przedstawia zestawienie zawartości energii i makroskładników odżywczych w mleku krowim, serwatce w proszku i białku serwatkowym (koncentracie).

Mleko częściowo odtłuszczoneSerwatka w proszkuBiałko serwatkowe
Energia198 kJ/47 kcal1532 kJ / 361 kcal1683 kJ / 398 kcal
Węglowodany5 g76 g6 g
Białko3 g13 g78 g
Tłuszcze2 g0,5 g7 g

Grass‑Fed Białko serwatkowe słodzone stewią

Grass-Fed Białko serwatkowe bez sukralozy

Z czym mieszać białko? Po treningu postaw na wodę.

1) Kiedy mogę mieszać białko z mlekiem?

Prawdą jest, że mleko często nadaje białku lepszy i pełniejszy smak, ze względu na zawartość tłuszczu i laktozy (cukru mlecznego). Jeśli chcesz zjeść białko po prostu "dla smaku" lub jako substytut codziennego posiłku (przekąska w postaci białka z kawałkiem owocu), połączenie go z mlekiem jest jak najbardziej w porządku.

Tak więc, podobnie jak w przypadku dodawania białka do owsianki, deserów lub innych potraw, mieszanie go z mlekiem nie jest złym pomysłem.

2) Kiedy lepiej jest mieszać białko z wodą?

Bezpośrednio po ćwiczeniach sytuacja wygląda jednak inaczej. Dzięki wspomnianym wyżej procesom, podczas których powstały produkt zostaje pozbawiony większości tłuszczu i laktozy, białko serwatkowe może pochwalić się doskonałą przyswajalnością i szybkim wchłanianiem zawartych w nim protein. Szczególnie po treningu szybkie dostarczenie aminokwasów do mięśni jest wysoce pożądane, gdyż czasowo zwiększa zdolność organizmu do syntezy (tworzenia) białek mięśniowych.

Jednak mieszając białko z mlekiem, ponownie dodajemy do naszego napoju potreningowego mozolnie usuwany tłuszcz i laktozę, spowalniając tym samym proces przyswajania  białka. Z tego powodu, po treningu zdecydowanie lepiej jest wybrać białko serwatkowe w połączeniu ze zwykłą wodą.

Co warto zapamiętać?

Podstawą produkcji białka serwatkowego z mleka krowiego jest jego delikatna filtracja i usunięcie innych składników mleka, takich jak białka kazeinowe, oraz, w pewnym stopniu, tłuszcz i laktoza. To właśnie sprawia, że białko serwatkowe jest wysoce użyteczne i szybko wchłaniane, zapewniając mięśniom szybki dopływ aminokwasów potrzebnych do budowy masy mięśniowej.

Proces tworzenia białek mięśniowych jest nasilony zwłaszcza po treningu, dlatego po ćwiczeniach lepiej jest przyjmować białko serwatkowe w połączeniu z wodą, aby uniknąć spowolnienia wchłaniania zawartych w nim białek.

W żadnym wypadku nie oznacza to, że dodanie mleka obniży jakość białka serwatkowego. Ze względu na zawartość tłuszczu i laktozy, mleko spowalnia wchłanianie białka, ale często nadaje mu lepszy i pełniejszy smak. Jeśli pijesz białko jako zamiennik codziennego posiłku lub po prostu dla "smaku", połączenie go z mlekiem jest jak najbardziej dopuszczalne.

Białko na odchudzanie: jak wybrać najlepsze?
Białko na odchudzanie: jak wybrać najlepsze?
Białko ma szczególną pozycję w naszej diecie! Podczas odchudzania to właśnie białko pozwala utrzymać masę mięśniową. Jakie białko najlepiej wybrać do swojej diety?
Jak i kiedy stosować białko w celu utraty wagi lub przyrostu masy mięśniowej?
Jak i kiedy stosować białko w celu utraty wagi lub przyrostu masy mięśniowej?
Białko może ułatwić nam utratę wagi, a także przyrost masy mięśniowej. Nie jest jednak wszechmocnym czarodziejem i należy obchodzić się z nim umiejętnie. Dowiedz się, jak stosować białko w odniesieniu do swoich celów i opanuj magię białka.
Jakie białko bez laktozy wybrać?
Jakie białko bez laktozy wybrać?
Nie tolerujesz laktozy i zastanawiasz się, jakie białko jest dla Ciebie odpowiednie? Po przeczytaniu tego artykułu wszystko stanie się jasne.
Deficyt kaloryczny: jak go obliczyć i prawidłowo skonfigurować?
Deficyt kaloryczny: jak go obliczyć i prawidłowo skonfigurować?
Deficyt kaloryczny jest podstawą skutecznego odchudzania - ale co rozumiemy przez ten termin i jak wykorzystać tę wiedzę w praktyce?
Naturalne probiotyki w jedzeniu: 8 najlepszych źródeł
Naturalne probiotyki w jedzeniu: 8 najlepszych źródeł
Nie tylko suplementy diety zawierają duże ilości kultur probiotycznych. Które produkty spożywcze należą do najbogatszych w naturalne probiotyki?
Jakie orzechy są najzdrowsze?
Jakie orzechy są najzdrowsze?
Wybierając orzechy, często zastanawiamy się, który rodzaj jest najzdrowszy. Czy to w ogóle możliwe? Co sprawia, że każdy rodzaj orzechów jest lepszy pod względem odżywczym i który z nich jest najbardziej wartościowy?
Psyllium: czym jest, dawkowanie, efekty i wpływ na utratę wagi
Psyllium: czym jest, dawkowanie, efekty i wpływ na utratę wagi
Psyllium zawiera rozpuszczalny błonnik, który jest niezbędny do prawidłowego trawienia i odżywiania mikroflory jelitowej. Co odróżnia psyllium od innych źródeł błonnika i jak je przyjmować, aby uzyskać maksymalne korzyści?
Jak jeść zdrowo, czyli zasady prawidłowego odżywiania
Jak jeść zdrowo, czyli zasady prawidłowego odżywiania
Prawdopodobnie spotkałeś się już z terminem "zdrowe odżywianie" - ale co przez to rozumiesz i jak najlepiej zastosować go w praktyce? Pomoże Ci w tym dzisiejszy artykuł.
Płatki owsiane a zdrowie: dlaczego warto włączyć je do diety?
Płatki owsiane a zdrowie: dlaczego warto włączyć je do diety?
Płatki owsiane od dawna znane są jako pożywienie fitness. Takie płatki śniadaniowe dostarczą organizmowi mnóstwo energii w smacznej i lekkostrawnej formie. Nie odczuwa się wtedy głodu aż do pory obiadowej lub wystarczy mała przekąska.
Czy często odczuwasz głód? Może popełniasz jeden z tych błędów?
Czy często odczuwasz głód? Może popełniasz jeden z tych błędów?
Częsty głód jest plagą dla wielu osób - może mieć kluczowy wpływ na zdrowie i styl życia danej osoby. Niniejszy artykuł zawiera wskazówki dotyczące radzenia sobie z nim, w tym rozpoznawania, czy głód jest fizyczny czy emocjonalny.
Granola vs musli: jakie płatki śniadaniowe są najlepsze?
Granola vs musli: jakie płatki śniadaniowe są najlepsze?
Wyobraź sobie, że masz przed sobą 2 miski płatków śniadaniowych. W jednej są czekoladowe kulki z mlekiem, a w drugiej granola z mlekiem. Którą z nich wybierasz? Czy różnica w tych produktach jest naprawdę tak duża? I czy to naprawdę nie ma znaczenia?
Jak powstaje białko serwatkowe?
Jak powstaje białko serwatkowe?
Wśród sportowców prawie każdy zna białko serwatkowe. Ale czy wiesz, jak ono powstaje?
Leniwe jelita: jak poprawić perystaltykę jelit?
Leniwe jelita: jak poprawić perystaltykę jelit?
Chociaż zaburzenia gastroenterologiczne są jednymi z tych, na które cierpi znaczna część populacji, nie mówi się o nich zbyt często. Wręcz przeciwnie, może to być temat tabu (nawet wśród bliskich przyjaciół czy członków rodziny). W niniejszym artykule postaramy się zatem odpowiedzieć na jak najwięcej pytań dotyczących zdrowego trawienia!
Chelaty jako najlepiej przyswajalne minerały
Chelaty jako najlepiej przyswajalne minerały
Chelatowa forma minerałów nie jest zbyt dobrze znana w naszych stronach. Powód jest prosty – dla producentów suplementów diety łatwiej jest stworzyć produkt, w którym minerał występuje w formie organicznej lub nieorganicznej.
Jak przygotować idealną owsiankę przed i po treningu?
Jak przygotować idealną owsiankę przed i po treningu?
Wciąż zastanawiasz się, jak przygotować idealną owsiankę przedtreningową lub potreningową? Już nie musisz! Mamy poręczny przewodnik po tym, jak taka owsianka powinna wyglądać i co powinna zawierać. Oczywiście podpowiem też, jak sprawić, by była fotogeniczna.