Idealne wysokobiałkowe śniadanie, przekąska, kolacja i lunch w podróży, ale przede wszystkim super łatwa rada do zrobienia z jajkami wielkanocnymi po kolędowaniu - pasta jajeczna w idealnie puszystej picie, która wymaga tylko 5 podstawowych składników, a jeśli masz już ugotowane jajka na twardo gotowe na stole, zrobisz to w 5 minut.
1 porcja zawiera.
- 502 kcal
- 49 g węglowodanów
- 18 g tłuszczów
- 33 g białka
Przygotowanie
-
Jeśli przygotowujesz pastę, gdy masz w domu setki jajek wielkanocnych, zacznij od ugotowania ich na twardo. Ugotuj je zgodnie z preferowaną formą żółtka. My postawiliśmy na klasykę i gotowaliśmy jajka przez około 10 minut.
WSKAZÓWKA: uwaga, jeśli pozostawisz jajko w wodzie na dłużej niż 10‑12 minut po osiągnięciu temperatury wrzenia, żółtko prawdopodobnie zmieni kolor na zielony i wyschnie, więc rezultat może nie być taki, jak na zdjęciu.
-
Masz już gotowe jajka? Świetnie! Teraz wystarczy je drobno posiekać i wymieszać w misce z twarożkiem, musztardą, szczypiorkiem i doprawić solą i pieprzem do smaku.
-
Na koniec weź naszą gotową pitę, którą lekko opiecz na suchej patelni i pokrój w plastry. Aby zapobiec wypadaniu smarowidła z pity, zalecamy odcięcie górnej części pity i pokrojenie jej większej części. Nie przecinaj jednak całego kawałka, aby zachować kieszonkę na nadzienie.
-
I możesz wypełniać! Włóż tyle nadzienia, ile zmieści się w picie. My dodaliśmy około połowy przygotowanej pasty. Jeśli chcesz zabrać ją ze sobą w podróż, nałóż mniej nadzienia.
-
Pitę można posypać posiekaną natką pietruszki i delikatnie pikantnym sosem chili z pieczonej papryki. Smacznego!